bitcoin

Bitcoin u ovom trenutku vrijedi nešto više od 7500 američkih dolara, ali 64 posto vlasnika te kriptovalute tako nešto uopšte ne zanima jer više od godinu dana nisu ni taknuli svoje digitalne novčiće. Naime, analiza Rythma pokazala je da su vlasnici bitcoina podosta strpljivi, valjda jer vjeruju da će se ponoviti situacija s kraja 2017., kad je vrijednost te kriptovalute dosegnula gotovo 20 hiljada dolara.

Nadalje, u brojevima to mirovanje izgleda ovako… Kroz tu godinu dana mirovanja rudarilo se “punom parom” i na taj način stiglo se do ukupno 18,08 miliona bitcoina, a čak 11,58 miliona ostalo je u digitalnim novčanicima. Posebno čudi tako nešto jer bitcoin je od 3100 dolara vrijednosti iz decembra prošle godine u samo šest mjeseci stigao na 13800 dolara, što bi sugerisalo potez. No, 64 posto vlasnika nastavilo je mirovati. Dakle, čekaju daleko bolje dane.

Ili, jednostavno su svjesni koliko je bitcoin vrijedan u smislu da se do njega jako teško dolazi. Jer, prije ili kasnije doći će do poznatog limita, a nakon toga ga više neće biti moguće “rudariti”. Automatski, u tom će trenutku njegova vrijednost vrlo vjerovatno dosegnuti vrhunce.

Naime, maksimalni broj bitcoin “novčića” iznosi tačno 20999999,9769. Ili, tri bitcenta manje od 21 milion. Trenutno širom virtualnih bespuća kola spomenutih 18,08 miliona bitcoina, što znači da ih je preostalo malo manje od tri miliona. Ili, gotovo 90 posto svih bitcoina koji će ikad postojati, dostupno je već sad.

Već to je, s obzirom na potražnju, mali broj, a kad se tome pridoda činjenica da je oko tri miliona bitcoina zauvijek izgubljeno, situacija je još problematičnija. Zato se nagrade rudarima smanjuju ubrzanim tempom. I oni koji čuvaju bitcoine očito imaju jako dobar plan, a nemaju ni problema sa strpljenjem. I to bi im se moglo itekako isplatiti.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari