7 fantasticnih pametnih telefona za koje vjerovatno niste culi

Izbor pametnog telefona je postao prava muka. Skoro da je nemoguće sagledati šta je sve aktuelno na tržištu, a ovdje pričamo samo o onim opšte poznatim i popularnim brendovima kao što je Apple, Samsung, HTC, LG, Sony, odnedavno čak i Google. Ako kopkate malo dublje, izbor i ponuda će biti još veća. Skoro nezamisliva.

Sigurno da ne želite izabrati svog favorita prije nego što provjerite šta je sve na tržištu i koja varijanta je najsigurnija cjenovno i prema specifikacijama, a upravo zbog toga smo sastavili ovaj vodič. U nastavku vam donosimo neke od najboljih a manje poznatih telefona koji će vas impresionirati, iako možda ne iskaču u toliko naslova kao njihovi rivali.

Problem sa ovakvim modelima je što ih manje prodajnih mjesta ima na stanju. Uglavnom su poznati brendovi ti koji vuku sve konce i imaju pare, pa tako i dominiraju u prodaji. Telefone o kojima budete čitali u nastavku možete pronaći online, ali svakako tri puta provjerite od koga kupujete.

Huawei Nova Plus

fantasticni telefoni za koje niste culi huawei nova plus

Kineski Huawei je napravio veliki napredak na zapadnom tržištu ove godine. Dok je P9 vjerovatno najbolji u smislu specifikacija, Nova Plus ima bolju vrijednost.

Sa Nova Plus dobijate veliki Full HD 5,5-inčni zaslon, 3GB RAM-a i Snapdragon 625. Ima 32 GB prostora sa mogućnošću nadogradnje uz microSD karticu. Kamera ima 16 MP. A softver – Android Marschmallow.

Sve ovo dobijate za cijenu nižu od telefona koji su prvi na svim svjetskim listama, pod uslovom da ga možete nabaviti.

Cijena: £489

Nextbit Robin

fantasticni telefoni za koje niste culi - nextbit robin

5,2-inčni Nextbit Robin pojavio sa na Kickstarter platformi prošle godine i nakon veoma uspješne kampanje nalazi se u prodaji. Dolazi sa Snapdragon 808 CPU, 3GB RAM-a, 32GB interne memorije i 100GB cloud prostora.

Robin obećava potpuno drugačiji operativni sistem – takav da se automatski prilagođava potrebama korisnika i da brine o tome da uvijek imate slobodnog prostora na vašem uređaju na način da će prebacivati nepotrebne aplikacija i fajlove na cloud.

Osim toga, ni izgledom ne zaostaje – pogotovo ako želite da odudarate od sredine.

Cijena: $299

Fairphone 2

fantasticni telefoni za koje niste culi - fairphone-2

Kao i Robin, Fairphone 2 ima nešto alternativniji pristup pametnim telefonima, i to takav da je napravljen u potpunosti kao ekološki.

Koliko god je to bilo moguće, ovaj telefon je dizajniran i izgrađen sa ekološkog aspekta, obuhvatajući sve od uslova u rudnicima odakle je metal uziman do lakoće kojom se može popraviti nešto ukoliko se pokvari.

Iako ne dobijate telefon sa najboljim specifikacijama ikada, jer to nije ni fokus, i dalje Fairphone ima čime da se pohvali: 5-inčni Full HD ekran, 32GB interne memorije koja se može proširiti, 2GB RAM-a i Snapdragon 801 procesor.

Cijena: £440

YotaPhone 2

fantasticni telefoni za koje niste culi - yota phone 2

Ako želite veoma brz telefon za igranje igrica – ovo nije izbor za vas. Ali ako tražite telefon koji će izazvati pažnju gdje god se pojavite – to je YotaPhone 2.

Njegova jedinstvenost i glavna prodajna stavka jeste e-ink ekran na posljednjoj strani telefona koji omogućava da pazite na vrijeme i dolazna obavještenja bez gubljenja mnogo baterije. Osim dva ekrana, karakteriše ga i 5-inčni zaslon, 8MP stražnja kamera, 2GB RAM-a, Snapdragon 801 CPU i 32GB prostora.

Cijena: £ 230

Meizu MX6

fantasticni telefoni za koje niste culi - meizu mx 6

Sigurno da u lokalnim prodavnicama nećete pronaći Meizu, ali ova kineska kompanija pustila je u prodaju u Aziji veoma impresivne telefone, a prodaju je proširila i vani sa modelom MX6.

Meizu posjeduje 5,5-inčni Full HD ekran, 12MP kameru, Mediatek MT6797 Helio X20 CPU, 3GB ili 4GB RAM-a i 32GB prostora za pohranu podataka. Međutim, nema mogućnost proširanje memorije. Posjedovanje 3,060mAh baterije bi trebalo da vam omogući cjelodnevni rad.

Ne možemo a da ne spomenemo i atraktivan izgled koji bez problema stoji rame uz rame sa Samsung i Apple modelima.

Cijena: £349

Xiaomi Mi 5s

fantasticni telefoni za koje niste culi xiaomi mi 5s

Xiaomi je još jedna uspješna azijski kompanija koja teži tome da postane velika i u drugim dijelovima svijeta, a Mi 5s je najnoviji i najbolji telefon koji su do sad izbacili.

Isti dolazi sa Snapdragon 821 procesorom, 3GB ili 4 GB RAM-a i 64GB ili 128GB internog prostora za pohranu, zavisno od toga za koliko fotografija i videozapisa želite prostora, jer ne postoji mogućnost proširenja. Tu je 12MP kamera na zadnjoj strani, kao 3,200mAh jaka baterija.

Jedini problem može biti nabavljanje istog – ali postoji i dosta pristojnih alternativa u Xiaomi ponudi.

Cijena: $419

Oppo R7

fantasticni telefoni za koje niste culi - oppo m7

Tu je Oppo R7 još jednog kineskog diva. On je dobra mješavina stila i snage te je svakako vrijedan pozicije na ovoj listi i detaljnijeg gledanja, čak i ako uzmemo u obzir da je sada nešto stariji. Srećom, to ujedno znači da je i jeftiniji, naravno.

Ispod površine nalazi se Snapdragon 615 CPU, 3GB RAM-a i samo 16 GB prostora za pohranu, ali možete ga proširiti uz pomoć microSD kartice. Tu je i 5-inčni Full HD ekran i 13 MP zadnja kamera. Sve u svemu sjajan paket i odlična cijena.

Cijena: 399 $

OnePlus 3

fantasticni telefoni za koje niste culi oneplus 3

Za malo bolje poznavaoce Android uređaja OnePlus je itekako poznat brand koji je nakon izlaska njihovog OnePlus One modela prije dvije godine potpuno oduševio svojim performansama i cijenom.

Za one malo manje upućene dovoljno je reći da je u pitanju brand koji nudi izuzetno povoljne i jeftine uređaje koji se mogu nositi sa najkvalitetnijim modelim svjetski popularnih brandova.

Treća verzija ovog uređaja donosi kvalitetno metalno kućište, ekran 5.5 inča full HD rezolucije, 1.6GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 820 procesor, 6GB RAM-a i 64 GB interne memorije.

Zadnja kamera je Sony IMX 298 Sensor 16 MP koja snima video u 4K rezoluciji dok je prednja kamera Sony IMX179 8 MP.

Cijena: $399

Komentari

1 KOMETAR

  1. […] Osim toga, ukoliko ste odlučili da kupite telefon, funkcionalan polovan iPhone teško da ćete naći za 100 KM, a ukoliko želite najnoviji model ni cifra od 1000KM vam neće biti dovoljna. Kad su Android uređaji u pitanju, u rasponu od 100 do 1000KM možete da nađete gotovo sve što poželite – od vrhunskog polovnog uređaja do telefona koji može stati rame uz rame sa najnovijim iPhone-om ili najskupljim predstavnicima Android-a. Pogledajte recenziju OnePlus 3 telefona pa će vam biti jasnije o čemu pričamo, a ukoliko želite još prijedloga pogledajte ovu listu fenomenalnih Android telefona ispod 1000 KM. […]

Comments are closed.