samsung galaxy S10 modeli

Ukoliko razmišljate o kupovini novog telefona, onda ste sigurno već upratili nove modele iz Samsung Galaxy S10 serije. Već godinama unazad telefoni iz Galaxy serije spadaju u sam vrh ponude, pa je razumljivo da su čest izbor kupaca koji žele premium telefon sa vrhunskim karakteristikama.

S obzirom da vrhunske karakteristike najčešće prati i veoma visoka cijena, iz Samsunga su se odlučili da kupcima ponude nekoliko verzija koje bi trebale biti pristupačne za svačiji džep.

Mi smo odlučili da vam skupimo nekoliko dobrih i nekoliko loših karakteristika koje su zajedničke za sve verzije Galaxy S10 modela, s ciljem da vam olakšamo odluku o kupovini.

Najbolje karakteristike Galaxy S10 modela

Kao što smo već rekli Galaxy S10 modeli spadaju u sam vrh tržišta pa je razumljivo da je većina hardverskih karakteristika na najvišem nivou. Ovdje vam donosimo njih pet po kojima se S10 zaista izdiže iznad konkurencije:

Kvalitet ekrana

Veličina ekrana kreće se od 5.8 do 6.4 inča, u zavisnosti od verzije koju uzmete. Iako tu postoje neke neznatne razlike u izgledu samog ekrana, ono što je zajedničko za sve verzije jeste da su svjetlina, oštrina te vidljivost na dnevnom svjhetlu zaista neprevaziđeni.

Sa veoma visokim rezolucijama (čak do 3040×1440 piksela kod S10 Plus verzije), zaista ćete teško naći telefon koji je bolji na ovom polju od Galaxy S10.

Prostor za skladištenje

Za razliku od njihovih najvećih rivala poput iPhone-a i Pixel-a, Samsung je odlučio da ne štedi kada je proctor za skladištenje u pitanju.

Galaxy S10 modeli počinju sa 128GB prostora za skladištenje ii du čak do 1GB kod S10 Plus modela. Uz to, tu je i mogućnost proširenja pomoću microSD kartice do 512GB.

Kvalitet kamere (osim noćnog moda)

Samsung Galaxy S10 kameraGalaxy modeli su uvijek bili poznati po dobrim kameram, pa je tako i ove godine. Iako imamo određene zamjerke koje ćemo spomenuti u drugom dijelu teksta, većina korisnika će biti više nego zadovoljna fotografijama u svim uslovima. Uz opciju automatic scene optimizer imaćete vrhunske fotografije u svim vremenskim uslovima.

Baterija

Sve tri verzije imaju odličnu bateriju, koja će bez porblema potrajati čitav dan, čak i uz intenzivno korištenje telefona. Vremenom će, kao i kod većine telefona, baterija gubiti na snazi i brže se prazniti, ali teško da ćete doći u situaciju da morate telefon dopunjavati svakih par sati.

Wireless PowerShare

galaxy s10 wireless powershareOvo je nova i trenutno najzanimljivija funkcionalnost Galaxy S10 serije sa kojom ćete moći koristiti svoj telefon kako bi bežično punili druge uređaje sa Qi standardom bežičnog punjenja (većina uređaja koji podržavaju bežično punjenje zasnovana je na Qi standard).

Pri upotrebi PowerShare opcije, Galaxy modeli će je automatski isključiti ukoliko baterija spadne ispod 30%, pa se ne morate bojati da ćete u potpunosti isprazniti svoj telefon tokom punjenja drugog uređaja.

Najlošije karakteristike S10 modela

Iako svi brendovi svoje modele predstavljaju kao najbolje opcije na tržištu, činjenica je da apsolutno svi telefoni na svijetu imaju loše karakteristike, a ovo je 5 najlošijih osobina Galaxy S10 telefona.

Jako su klizavi

samsung galaxy s10 i s10 plusAko ste nespretni i telefoni vam često ispadaju, nismo sigurni da je Galaxy S10 pravi izbor za vas. Sve verzije su izuzetno klizave (S10E verzija najmanje zbog ravnog ekrana). Ne samo da veom lako ispadaju iz ruke, nego vam se može desiti da vam telefon sklizne sa stola usljed vibracije tokom poziva ili neke notifikacije.

Slučajni klikovi

Galaxy S10 modeli imaju veoma male ivice ekrana, što ostavlja jako malo prostora za čvrsto držanje telefona bez da vam dio ruke slučajno ne dotakne ekran. Ovo dovodi do čestih slučajnih klikova koji će vam na primjer otvoriti aplikaciju koja vam ne treba. Samsung se potrudio da ove slučajne klikove suzbije softwareskom podrškom ali ipak nisu u potpunosti uspjeli.

Nema ni face ni iris unlock opciju

Iako je iris unlock opcija postojala od S7 modela, ovaj put Samsung ju je ukloni, ali je nisu zamijenili face recognition opcijom koju su svi očekivali. razlog za sada nije poznat, a možda se nešto promijeni u budućnosti.

U svakom slučaj, ukoliko vam opcija otključavanja otiskom zakaže u nekom trenutku moraćete kucati PIN.

Čitač otiska na ekranu često zakaže

galaxy s10 čitač otisakaZa razliku od S10E verzije koja čitač otiska ima u sklopu power dugmeta, S10 i S10 Plus ga imaju integrisanog u ekran, i iako je najavljivan kao potpuno nova i dosta sigurnija tehnologija on jednostavno često zakaže.

Uz nedostatak face i iris recognition opcije, budite spremni da koristite PIN s vremena na vrijeme kako bi otključali telefon.

Ne postoji poseban noćni mod za kameru

night mode S10Iako glavni rivali Galaxy S10 modela, kao što je Pixel 3 i Huawei P30, imaju poseban noćni mod za kameru, iz Samsunga su smatrali da im to ne treba. Ovaj noćni mod omogućava posebnu softwaresku obradu koja maksimalno iskorištava malu količinu svjetla i daje vam najbolju moguću fotografiju.

Iako ovo ne znači da je Galaxy S10 kamera loša, ukoliko uporedite fotografiju napravljenu sa S10 telefonom i fotografiju Huawei P30 (pa čak i P20) sa uključenim noćnim modom primijetićete zaista veliku razliku.

Komentari