threadripper 2 amd procesor

AMD-ov Threadripper je unio “nemir” na tržište high–end desktop računala. Sjetimo se da je to prvi procesor koji je imao 16 jezgri, odnosno 32 threada (hrv. dretve), te je bio baziran na AMD-ovoj Zen arhitekturi.

Sada je najavljena druga generacija tih istih procesora nazvana Threadripper 2. Ovi procesori bi trebali imati dvostruko više jezgri i threadova, točnije 32 jezgre i 64 threada! Prilično fascinantne brojke. Naravno, da bi to postigli, AMD je nadogradio Zen arhitekturu, a uskoro nam dolaze i nove X399 matične ploče koje će podržavati ovakve procesore. Napomena – ovaj procesor bi mogao “gutati” i do 250W.

Osnovni gradivni dio Threadrippera 2 je isti onaj kao i kod prve generacije. Ti procesori su zapravo napravljeni od više chipova (MCM – Multi-chip modules) koji su međusobno povezani.

Svaki taj čip sastoji se od dvije osnovne jedinice koje AMD naziva CGX (Core Complex). CGX se sastoji od 4 jezgre, 8 threadova i 8MB cachea razine 3. To znači da jedan chip ima 8 jezgri, te će novi Threadripper 2 imati 4 chipa, odnosno 8 gradivnih jedinica. Možda to i nije najzanimljivija informacija, ali je zanimljiv način na koji AMD slaže te nove procesore. Logično bi bilo zaključiti da će Threadripper 3 imati 8 chipova i moguće 64 jezgre sa 128 threadova, no to ćemo vidjeti iduće godine.

Vratimo se još malo na Zen arhitekturu. Točnije Zen+ arhitekturu. Ona koristi 12nm tehnologiju, naspram Zena koji koristi 14nm tehnologiju. Ali ovdje se radi o duplo većem broju čipova, te će procesori tražiti do 250W, dok je to prije bilo 180W s prvom generacijom Threadrippera.

Također, to znači da postojeće X399 matične ploče neće moći koristiti nove Threadripper 2 procesore, nego će morati doći nova generacija matičnih ploča koja će moći podržati ovakvu snagu. Nadamo se da nećemo previše čekati na te iste matične ploče.

Na kraju, moramo reći da još nije ni sve definirano niti imamo sve podatke o novim procesorima. Znamo samo da će doći dva modela procesora jedan s 24 jezgre i 48 threadova i drugi jači s 32 jezgre i 64 threadova. Oba procesora će imati bazni takt od 3 GHz, te turbo na 3.4 GHz.

Izvor: pcchip.hr

Komentari