apex legends

Ovih su se dana kreatori Overwatcha, PUBG-a i Apex Legendsa sinhronizovali te su svi pričali o tome kojim tehnikama suzbijaju i planiraju suzbiti varanje u dotičnim igrama.

Blizzard je predstavio dosta radikalnu metodu kroz automatski prekid meča ako sistem nanjuši varanje. Dakle, u tom slučaju zabava završava svim igračima – čak i onima koji igraju pošteno. Srećom, pošteni igrači neće biti kažnjeni niti će im prekidanje meča uticati na poziciju u kompetitivnim modovima.

PUBG Corporation pohvalio se da varalice i hakere prepoznaje pomoću mašinskog učenja, a istaknuli su da tvorce softvera za varanje u igri kažnjavaju drakonski – milionskim iznosima.

No, meni najzanimljiviji način suživota s varalicama razvio je Apex Legends, odnosno njegovi tvorci iz Respawn Entertainmenta. I u Apexu se varalice automatski izbacuju iz meča kada ih sistem otkrije, ali je interesantno ono što dolazi poslije toga. Jednom kada igrač bude zabilježen kao varalica, igra ga matchmakingom spaja isključivo s drugim varalicama i spammerima.

Naravno, i u takvom se društvu mogu povremeno igrati normalni mečevi, ali znate kako se kaže – jednom lopov, zauvijek lopov.

Izvor: hcl.hr

Komentari