lightning konektor za apple uređaje

Apple bi mogao ostati bez kablova sa Lightning konektorom ako prođu najavljeni evropski zakoni. Kabl se koristi za punjenje i sinhronizaciju mnogih Apple uređaja, no članovi Europskog parlamenta ove sedmice su pozvali Europsku komisiju da primora tehničke divove na usvajanje jedinstvenog univerzalnog načina punjenja.

Dva kabla za punjenje – USB-C i micro-USB – koriste se na Android uređajima, a Apple je već prestao koristiti Lightning na iPadu 2019. godine.

Ako regulator izvrši predloženu regulaciju, Apple-ovi uređaji koji se prodaju u Europi trebali bi imati novu metodu punjenja. Vjerovatno će Apple tada usvojiti USB-C, s obzirom da je iPad Pro iz 2019. godine izbacio Lightning konektor u korist tehnologije.

Druga moguća opcija bi bila u potpunosti ukloniti ulaze i kablove za punjenje i umjesto toga koristiti bežično punjenje.

Na tržištu je bilo više od 30 vrsta punjača u 2009. godini, ali taj se broj od tada smanjio na samo tri. Evropska komisija je odlučna da smanji elektronski otpad koji se stvara zastarjelim kablovima, za koji se procjenjuje da godišnje stvara više od 51.000 tona otpada.

Komentari