iphone ima 3d touch

Kada je 2015. godine, prilikom predstavljanja iPhonea 6S, Apple govorio o glavnim prednostima tog modela u odnosu na “šesticu”, naglašavao je kao jedan od najboljih novih dodatka tehnologiju 3D Touch.

Ona omogućava da se ekran mobitela pritisne i na taj se način aktiviraju dodatni izbornici, tj. da isto područje ekrana različito reagira na običan dodir (tap), dugi dodir (long press), ili pak pritisak (force touch).

Apple je čak omogućio i prepoznavanje više razina tog pritiska, pa je tako za pojedine akcije uveo i nazive poput Peek i Pop za pretpregled sadržaja i njegovo otvaranje, prvo lakšim a kasnije snažnijim pritiskom.

Nego, ova opcija nije se pretjerano dobro “primila” kod samih korisnika iako su mnoge aplikacije uvele podršku za nju.

Brojni korisnici novijih iPhonea, primijećeno je, niti ne znaju da mogu ekran svog mobitela pritiskati nešto jače nego inače i tako doći do dodatnih funkcionalnosti – a niti razlika 3D Touch akcija od običnog “long pressa” nije svima jasna.

iphone 3d slike

O nepopularnosti ove opcije dodatno može posvjedočiti i činjenica da je brojni drugi proizvođači nisu niti pokušali kopirati, za razliku od, recimo, notcha u ekranu ili ukidanja 3,5-milimetarskog priključka za slušalice.

Sada je i Apple, čini se, priznao samom sebi kako je 3D Touch skup i nepotreban.

Dobro obaviješteni analitičari Barclaysa navode kako bi Apple od sljedeće godine mogao prestati u iPhone ugrađivati ekrane s opcijom prepoznavanja pritiska. Stoga bi ovogodišnji modeli, nasljednici modela X s OLED zaslonima, trebali biti posljednji s 3D Touch značajkom.

Dodatno, niti ovogodišnji “jeftini” model koji bi trebao imati 6,1-inčni LCD ekran, također vjerovatno neće podržavati 3D Touch. On će ostati u upotrebi tek kod Apple Watcha, gdje je bolje prihvaćen. Na iPadu ga nikad nije niti bilo, a prema sadašnjim saznanjima neće ga biti ni ubuduće.

Izvor: bug.hr

Komentari