wow battle of azeroth recenzija

Što se starog tiče, grafika je identična, jednostavna, sa dobrim art dizajnom, odlično optimizovana. Tematika igre – rat Alijanse protiv Horde – je opet tu. Garnizon iz Warlords of Draenor je takođe tu.

World Questovi iz Legion su prisutni, mada je neophodno da se uradi veći deo regularnih questova, kao i da se dostigne maksimalni level karaktera kako bi isti bili otključani. Uglavnom, provjerene stvari, koje funkcionišu, su bile i ostale nepromjenjene. Od novina… krenimo redom.

Prije svega, iako je naslov Borba za Azeroth, tematika i koncept su daleko više mikro, u odnosu na makro obećavajući naslov. Priča je daleko intimnija, manja, skoro pa single player. Oh, daleko od toga da nema standardnih World of Warcraft aktivnosti, kao i da postoje koškanja između zaraćenih strana, ali naslov može da bude pomalo misleading.

Poslje dešavanja iz World of Warcraft Legion, prethodne ekspanzije, kao i međudešavanja koja su najavljivala ovu ekspanziju u vidu youtube videa, kao i novela, rat je neizbježan.

Novi resurs, Azerite, koji je nastao zabadanjem mača u srce Azerotha od strane Titana Sargerasa, se pojavljuje po svetu i obe strane žele da ga se domognu.

Sylvanas Windrunner radi nezamisliv potez (nećemo vam spoilovati) i Alijansa odgovara opsadom Undercity-a.

Poslje kratkog igrivog prologa u kojem branite, odnosno napadate Undercity, igra vas kroz jednu međumisiju baca na jedan od dva kontinenta – Astečki inspirisani Zandalar (Horda) ili Kul’Tiras (Alijansa) koji je klasičnog stila, sa pomalo Game of Thrones vibeom.

Oba kontinenta imaju po tri zone. Prvo što se da vidjeti je veliki broj međuanimacija u engine-u igre. Priče su tradicionalnije ispričane, iako je i dalje prisutno vizuelno pripovjedanje.

U slučaju Horde, pomagaćete kraljevstvu Zandalar, kojim vladaju Trolovi, da rješi unutrašnje probleme zemlje, kao i drugim manjim frakcijama u zamjenu za pomoć u borbi protiv Alijanse.

U slučaju Alijanse ćete na sličan način asistirati Kul Tiras-u, koji naseljavaju ljudi, u cilju savezništva protiv Horde.

Iako se veći dio vremena provodi na pomenutim kontinentima, na višim nivoima će dolaziti do tzv. War misija gde će Horda raditi misije na Kul’Tirasu, i Alijansa na Zandalaru.

Novi maksimalan nivo koji vaš karakter može dostići iznosi 120, što je za 10 više odnosu na Legion (praksa iz svih dosadašnjih ekspanzija). Artifact weapons postaju prevaziđena prvim zelenim dropom, što je zamenjeno Heart of Azeroth artifaktom.

Levelovanje ovog artifakta, koji se napaja pomenutim Azeritom i zauzima dio za ogrlice, vam otključava pasivne bonuse helma, shouldersa i maila, koje pronalazite kompletiranjem questova ili ubijanjem mobova.

Svaki od pomenutih djelova oklopa donosi svoje passive, tako da iste možete mjenjati u zavisnosti od toga koji spec igrate. Postoji i 6 savezničkih rasa, po 3 za svaku stranu.

Otključavaju se kroz achievemente, odnosno questove koje radite u oblasti. Alijansa dobija The Void Elf, The Lightforged Draenei i The Dark Iron Dwarf-ove.

U slučaju Horde imamo The Nightborne, The Highmountain Tauren i The Mag’har Orc-e. Zandalari Troll i Kul Tiran Human će biti dodati naknadno. Njihov level počinje od 20 i, poput Demon Huntera iz Legion, imaju svoje unikatne questove.

Island Expeditions su pokušaj PVP/PVE hibridnih misija, sa mješovitim rezultatom. Djeluju interesantnije na papiru nego u praksi, ali su opcione, i kada ih odradite prvi put, znaćete da li vam leže ili ne.

Ukratko, jedno ostrvo, nasumično generisano sa mobovima, gde treba pokupiti Azerite dok vas AI ili upareni igrač(i) druge frakcije napadaju i pokušavaju da isti sakupe prije vas. Za ljubitelje PVPa postoji opcija za uključivanje Warmode.

Jednostavnim klikom se biraju pasivi od troje ponuđenih, koji se postepeno otključavaju i pored pomenutih pasiva, daju 10 % exp bonusa. Loša strana jeste da vas igrači protivničke frakcije mogu napadati i ubiti.

Seething Shore je battleground viđen samo u Mists of Pandaria ekspanziji, a sada je i random generisana mapa, čiji je cilj da se ubije boss i pokupi loot, čija vrednost zavisnosi od težine BattleGround-a. Za veliki raid ćete ipak morati da sačekate sledeći mjesec.

Izvor: ign.com

Komentari