apple profitira od prevarantskih aplikacija u app store

Ako tražite pojam „Microsoft Excel“ u Apple App Store-u, prvi rezultat je „Office Bundle“ aplikacija od 30 dolara, koja se reklamira kao alat za „kreiranje Word, Excel i PowerPoint dokumenata.“

U stvarnosti to je samo gomila templejta za takve dokumente, ali to vam neće biti jasno iz opisa aplikacije. Zarada od 30 dolara dijeli se između izdavača aplikacije koji dobije dvije trećine i Apple-a koji uzima ostatak

Ipostavilo se da je App Store pun ovakvih aplikacija:

„Budimo jasni: mušterije bivaju opljačkane, a Apple zaradi desetak dolara od te pljačke!“ – kažu na sajtu howtogeek.com

Ako budete tražili ostale Office aplikacije naći ćete još sličnih podvala koje se predstavljaju kao oficijаlne aplikacije u različitim stepenima.

Postoji takođe i nekoliko aplikacija, koje koštaju 20 i više dolara i koje stavljaju Microsoftovu besplatnu online verziju Office-a u namjenski browser. Onda su tu i „aplikacije“ sposobne za otvaranje i uređivanje Office fajlova, a mnoge od njih koriste termine kao što su „Microsoft Word“ u svom imenu.

To su blago modifikovane verzije open source aplikacija, ali ne bi trebalo da ih plaćamo da bismo to saznali, navodi sajt howtogeek.com u svojoj analizi slučaja.

Komentari