space poop chalange nasa pokusava da olaksa fizioloske potrebe astronauta

Vјerovatno niste nikada ni razmišljali o tome, ali obavljanje fizioloških potreba u svemiru  može biti prilično teško.

Nema gravitacije, i kada bi astronauti koristitili normalni toalet, sve tečnosti i polu-tečnosti koje tijelo stvara bi letjele po svemirskom brodu. Zato, kako bi se sačuvala čistoća, prostor toaleta radi sa usisnim sistemom – ali to nije dovoljno za NASA-u.

Svemirska agencija je radila zajedno sa Internet platformom HeroX i pokrenula  izazov „Space Poop challenge“, koji predstavlja otvoren poziv za bilo koga ko bi mogao da nađe bolje rješenje od postojećeg, za vršenje velike nužde u svemiru.

Naime, NASA  želi da unaprijedi iskustvo – vršenja velike nužde u svemirskom odijelu, jer je dosadašnje pomoćno rješenje za astronaute koji treba da se „oslobode“, zastarijelo – pelene. Tokom lansiranja ili slijetanja, član posade bude 10 sati u odijelu, ali u vanrednim situacijama on ili ona može da zaglavi čak i do šest dana.

Novi sistem bi idealno prikupljao ljudski otpad tokom tih šest dana, usmjeravajući ga dalje od tijela bez kontakta sa rukama korisnika.

Postoje nagrade i do 30.000 dolara, za tri najbolja rješenja, osim, naravno što vam satisfakcije može biti i osećaj da ste pomogli astronautu da se lakše „olakša“ u prostoru.

Konkurs Space Poop challenge završava se 20. decembra.

Komentari