windows 10 update 2021

Windows bi mogao da dobije Android aplikacije u Microsoft Store-u sledeće godine, sugeriše novi izveštaj koji prenosi Windows Central. Ako je tačno, ovo bi mogla biti velika promjena koju bi Microsoft uveo kako bi popunio jaz između aplikacija i računara.

Ovo se dešava ubrzo nakon predstavljanja Apple M1 laptopa, u kojem je proizvođač iPhone-a rekao da će iOS aplikacije raditi na novim prenosnim računarima. Izveštaj tvrdi da Microsoft želi da sljedeće godine predstavi nove velike funkcije sa jesenjim ažuriranjem za Windows 10, uključujući osvježeni savremeni korisnički interfejs. Izvještaj se takođe odnosi na Windows 10X i moguću novu uslugu strimovanja aplikacija na kojoj Microsoft možda radi.

Izveštaj tvrdi da se podrška za Android aplikacije može pojaviti u skorijem vremenskom okviru, 2021. godine, i da je detalja u vezi s tim trenutno malo. U svakom slučaju, ovo će dovesti računare sa operativnim sistemom Windows 10 u direktnu konkurenciju sa Chromebook-ovima koji mogu istovremeno da pokreću Android aplikacije i Linux pakete simultano.

Dalje, izveštaj kaže da Microsoft želi da isporuči x86 64-bitnu emulaciju aplikacija za Windows 10 na ARM-u. Ovo će omogućiti uređajima poput Surface Pro X da pokreću većinu zastarelih Windows aplikacija. Verzija za pregled ove funkcije trebalo bi da bude uskoro predstavljena i biće isporučena 2021. godine.

Sledeće godine Microsoft planira dva ažuriranja funkcija za Windows 10, a proljećno će verovatno biti manje, što će u osnovi postaviti temelje za veliko jesenje ažuriranje. Očekuje se da će drugo izdanje doneti velike promjene.

Dodaje se takođe da će Windows 10X ući u RTM fazu (puštanje u proizvodnju) u decembru, a Microsoft se nada da će isporuku uređaja sa Windows 10X početi sa isporukom u prvoj polovini 2021. godine. Ovaj novi softver je u osnovi pozicioniran kao lagana i prefinjena verzija operativnog sistema Windows 10 , a kaže se da je kompatibilan za računare niske i srednje brzine, pa čak i za preklopne računare budućnosti. Windows 10X će navodno moći da se pokreće na ARM računarima od samog starta, ali će se u početku isporučivati bez podrške za Win32 aplikacije, a da bi popunio prazninu, Microsoft planira da pokrene svoju novu uslugu strimovanja aplikacija za Cloud PC.

Ova nova usluga postavlja verziju operativnog sistema Windows u oblak i omogućava korisnicima da na nju instaliraju aplikacije tako da mogu da se strimuju na bilo koji uređaj. Ovo će omogućiti računarima sa ograničenim mogućnostima skladištenja ili performansi da pokreću teške aplikacije, a da to ne pogoršava performanse lokalnih računara.

Usluga Cloud PC će se navodno nuditi i korisnicima Windows 10 i Windows 10X sistema. Izveštaj kaže da se ova usluga sinhronizuje sa pretplatom na Microsoft 365. U budućnosti, kada ova usluga bude dostupna, sve instalirane aplikacije putem Cloud PC-a će se u Start meniju prikazivati kao da su izvorno instalirane. Ovo će u osnovi raditi na sličan način kao i Windows virtuelna radna površina. Očekuje se da će Windows 10X dobiti lokalnu podršku za Win32 negde 2022. godine.

(Izvor: benchmark.rs)

Komentari