playstation 5 konzola

Očekuje se da će PlayStation 5 biti snažniji od PlayStationa 4, naravno to svi znamo. Međutim nedavno su se pojavila mjerenja kolika bi ta razlika konkretno mogla biti, i koliki je jaz između ove dvije konzole.

Poznati izvor IT informacija APISAK, nedavno je tweetao neobjavljeni benchmark rezultat AMD-ovog APU-a za PlayStation 5, koji se naziva Gonzalo. Sa prijavljenom ocjenom od više od 20.000 bodova za PlayStation 5 Gonzalo, konzola nove generacije bit će četiri puta snažnija od prethodne verzije PS4.

Tačan rezultat i pojedinosti o benchmarku nisu bili objavljeni, ali čini se da je ovo ukupni rezultat 3DMark Fire Strike, prema Notebook Checku. Također je nejasno je li PlayStation 5 u testiranju stvarna jedinica ili samo Dev kit. Međutim, s lansiranjem PlayStationa 5 koji još nije službeno napravljen, rezultat je dobijen vjerovatno iz ranog inženjerskog uzorka, što znači da se može promijeniti nakon završetka konačnog proizvoda.

Notebook Check zatim je usporedio mjernu vrijednost PlayStationa 5 s onom NVIDIA GeForce RTX 2070, koja je postigla oko 22.170 u 3DMark Fire Strikeu. Bez specifičnog rezultata, ne bi bilo moguće napraviti izravnu usporedbu između ta dva, ali dobijanje performansi Sony-ove konzole sljedeće generacije na nivou RTX 2070 i PC igranja već je samo po sebi podvig.

PlayStation 5 je navodno snažniji od Microsoftove Xbox konzole nove generacije, koja je nazvana Project Scarlett, prema Andrew Reineru iz Game Informera. Razotkrivene komponente ove dve konzole su vrlo slične, ali bez potpunih detalja, stoga je još prerano za ocjene koji je bolji ili brži.

Međutim, s nadolazećim rastom igara u oblaku putem usluga kao što je Google Stadia, ostaje da se vidi kako će se PlayStation 5 boriti protiv konkurencije, čak i s hardverskom snagom koju bi navodno sadržavao.

Očekuje se da će datum izdavanja PlayStation 5 biti kraj sljedeće godine, ili na prelasku između 2020. i 2021. godine, tako da će igrači koji se raduju novoj konzoli, morati pričekati još malo. To bi mogao biti i posljednji PlayStation sistem ikad napravljen, budući da Ubisoft CEO Yves Guillemot predviđa da će se nakon sljedeće generacije konzola, industrija prebaciti na modele koji se koristi samo za streaming.

Izvor: pcchip.hr

Komentari