beton u svemiru

Uz vodu, beton je najkorišteniji materijal na svijetu. Kao takav, trebao bi biti osnova i za izgradnju ne samo zemaljskih, nego i svemirskih nastambi u kojima bi ljudi jednog dana mogli obitavati – na Mjesecu, Marsu – i koje bi ih bile u stanju zaštiti od svemirskog zračenja i niskih temperatura. Kako bi izradili “svemirski beton”, najbolje je bilo eksperimentisati u svemiru, poručuju iz NASA-e.

Stoga su na Međunarodnoj svemirskoj stanici organizovali i proveli dva eksperimenta kojima su željeli istražiti kako će cement, uz dodatak vode i pijeska, očvrsnuti i pretvoriti se u beton – i to u uslovima mikrogravitacije. Zanimalo ih je kakva će biti mikrostruktura tako dobivenog betona, te u kolikoj će se mjeri on razlikovati od betona dobivenog istim postupkom na Zemlji.

Beton je porozniji
Nakon provedenih eksperimenata uzorci betona vraćeni su na Zemlju, a rezultate su analizirali NASA-ini stručnjaci i ekipa naučnika sa sveučilišta Penn State. Na temelju toga izradili su i naučni rad, dostupan ovdje.

Analiza je obuhvatila hemijske procese koji se događaju tokom nastanka betona od mješavine vode, cementa i pijeska kao i čvrstoću i svojstva “svemirskog betona”. Nakon više eksperimenata s različitim omjerima elemenata u mješavini, kao i s različitim vremenima stvrdnjavanja, uzorci su pokazali da je beton proizveden u mikrogravitaciji bio značajno drugačiji – bio je oko 20% porozniji, a samim time i čvrstoća mu je manja nego da je nastao pri zemaljskim uslovima.

Velika količina mjehurića unutar betona rezultat je zarobljenog zraka koji, zbog nedostatka gravitacije, nije isplivao na površinu. Tako nastale pore cijeli su red veličine veće nego kod betona nastalog pri gravitaciji od 1 g.

Naučnici zaključuju kako su pokazali da je beton moguće stvoriti u svemiru, ali da svakako treba voditi računa o tome kakva se mješavina koristi. Upozoravaju i da je potrebno izvesti dodatne studije kako bi se tehnologija unaprijedila prije nego se počne s planiranjem izvanzemaljskih nastambi.

Izvor: bug.hr

Komentari