Chrome za Android i iOS dobija poboljšane sigurnosne opcije

Google poboljšava sigurnost i mogućnosti upotrebe mobilne verzije Chrome-a za Android i iOS platforme. Mobilna verzija browsera će sada obavještavati korisnika ukoliko neka od zapamćenih lozinki postane kompromitovana, kao i kako da se taj problem ispravi.

Nova funkcija će korisnika odvesti na pravi formular za promjenu lozinke, nakon obavještenja o kompromitovanju. Kako bi provjerio status lozinke, Chrome šalje kopiju iste Google-u koristeći specijalnu formu enkripcije, a ovo ne dozvoljava Google-u da sazna o kojoj lozinki u korisničkom imenu se radi.

Safety Check takođe stiže na Chrome za mobilne uređaje, a biće distupan u budućim verzijama browsera. Ova funkcija može ručno da provjerava postojanje kompromitovanih lozinki, da obavijesti da li je omogućen Safe Browsing, kao i da li verzija Chrome-a koja se koristi ima najnoviju sigurnosnu zaštitu.

 

Na iOS platformi, Chrome će moći da automatski popunjava sačuvane login detalje za druge aplikacije i browsere. Za poboljšanje sigurnosti na iOS-u, dobija se opcija za biometrijsku verifikaciju prije nego što Chrome popuni opciju za lozinke.

Chrome za Android i iOS dobija sigurnosne opcije

Na Android uskoro stiže i Enhanced Safe Browsing, koji proaktivno korisnika štiti od phishinga, malware-a i drugih opasnosti, dijeljenjem podataka u realnom vremenu sa Google Safe Browsing servisom.

Izvor: benchmark.rs

Komentari