cooler master 710
SPECIFIKACIJE
Tip senzora Optički (PixArt PMW3389, 16.000 DPI)
Dimenzije 116,6 x 62,6 x 38,3 mm
Masa 53 g
Broj tipki 4+1
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

 

Ranije ove godine na tržištu miševa za igranje pojavilo se nekoliko modela koji su naglasak stavili na vrlo kompaktne dimenzije i izrazito malu masu. Ideja iza njih je, vjerujemo, očita – maleni i lagani miševi lakši su od svoje krupnije braće, a to sa sobom donosi mogućnost preciznijeg ciljanja i bržeg izvođenja naglih pokreta. S time na umu, očiti fokus su im pucačine iz prvog lica, gdje su tačnost i vrijeme reakcije najvažniji.

cooler master

Premda sâm koncept zvuči prilično banalno, ubrzo se ispostavilo da stotine hiljada igrača žude upravo za takvim miševima. Neki od njih, kao što su Finalmouse Ultralight 2, rasprodali su se unutar nekoliko dana nakon izlaska, a neki drugi – na pamet nam padaju Glorious Model O i njegova još manja izvedba, Model O- – toliko su se tražili da su njihovi proizvođači morali ograničiti broj primjeraka koje jedan kupac može naručiti.

Čekalo se, stoga, da jedan takav miš lansira firma koja ima potrebno iskustvo s gejmerskim periferijama, ali i dovoljno razvijenu proizvodnju kako bi mogla zadovoljiti potrebe tržišta, bez blesavog limitiranja narudžbi i beskonačnog čekanja na nove zalihe.

Upravo tu na scenu stupa Cooler Master MM710, ponajbolji ultrakompaktni i ultralagani miš koji novac može kupiti. Jezičac vage zaustavlja mu se na samo 53 grama, a dimenzije njegova simetričnog kućišta iznose 116,6 x 62,6 x 38,3 milimetara. Ako su malena i perolaka kućišta miševa put do vrhunske preciznosti u igrama, tada je MM710 trenutno vjerovatno najbolji miš za pucačine iz prvog lica na tržištu.

Cooler Master je mogao iskoristiti tu činjenicu da oguli najzagriženije mrežne pucače do gole kože, ali ipak to nije učinio – MM710 se s njemačkog Amazona može naručiti za 50 eura.

cooler master mis

Uzdignuti stražnji dio malenog kućišta miša odlično funkcioniše kao oslonac prilikom claw gripa

Ako se dosad niste imali prilike susresti s miševima koji nastoje biti izrazito lagani, vanjski dio Cooler Mastera MM710, dostupan u bijeloj i crnoj boji. Naime, kućište mu je perforirano na svim mjestima gdje je takvo nešto bilo moguće – na gornjoj strani, podnožju glavnih tipki i na stražnjoj polovini bokova.

Struktura većine perforacija je šestougao, nalik saću od pčele, što je dobro poznati trik za očuvanje strukturalnog integriteta, a uz istovremeno rješavanje “viška tereta”. Miš u rukama djeluje čvrsto i uvjerljivo te ni na jednom dijelu ne pokazuje tendencije uvijanju ili nekoj sličnoj anomaliji, bez obzira na to koliko ga čvrsto pritisnuli.

Šta je s ulaskom prašine i vode te kako to može uticati na elektroniku miša?

Cooler Master navodi da je čitav PCB prekriven zaštitnim slojem koji utrobu ovog mališana štiti od vanjskih uticaja, uključujući prskanje tekućine i znoj s dlanova, ali također naglašava kako prekidači tipki nisu zaštićeni, zato što bi im to umanjilo performanse. Drugim riječima, sve dok MM710 ne zalijete nerazumnom količinom tekućine, bez problema će se nositi sa svim ambijentalnim (ne)prilikama.

Kao što smo spomenuli, radi se o simetričnom mišu, ali prilagođenom dešnjacima, jer mu se bočne tipke nalaze samo s lijeve strane. Kvaliteta im je solidna, ali smještajem nismo potpuno zadovoljni zato što nam je palac padao tačno na prostor između njih. To znači da ga je trebalo pomjerati naprijed ili nazad kad smo ih htjeli koristiti, što u bržim pucačinama može izazvati kratkim gubitkom preciznosti.

Doduše, taj detalj će zavisiti prije svega o veličini vaše šake i stilu držanja miša – posve je moguće da će položaj bočnih tipki za vas biti savršen. Za referencu, šaka vašeg autora relativno je velika, a miš pridržava vršcima prstiju (fingertip grip). MM710 čini se optimalnim za fingertip i claw grip, a za držanje punim dlanom (palm grip) bit će upotrebljiv samo igračima s malim dlanovima.

Glavnim tipkama moglo bi se zamjeriti da nisu savršeno fiksirane – kližete li po njima prst lijevo-desno, osjetit ćete kako se malo pomiču u stranu. Srećom, to se prilikom korištenja praktično ne osjeti. Ono što se svakako osjeti, odlični su Omronovi prekidači, smješteni ispod njih. Deklarisani su na 20 miliona pritisaka, a tipkama daju jasan, precizan i vrlo zadovoljavajući klik.

Točkić je izvrstan – vrlo precizan i s odlično pogođenom tvrdoćom, zahvaljujući kojoj se apsolutno može koristiti kao još jedna dodatna tipka.

Posljednja tipka Cooler Mastera MM710 smjestila se ispod točkića. Pretpostavljena funkcija joj je promjena optičke razlučivosti, a u driveru joj je moguće dodijeliti neku drugu funkciju.

Na donjoj strani miša smjestile su se tri teflonske nožice. Prednja se proteže po čitavoj širini uređaja, a sa zadnje strane su dvije, manje. Cooler Master ističe da sadrže preko 95% teflona i nadilaze sve standarde vezane uz glatkoću klizanja. Testiranjem smo ustanovili da miš po plastičnim i krpenim podlogama stvarno klizi izvanredno glatko, glađe nego, Logitech G Pro Wireless, ali uz jednu začkoljicu.

Naime, u prvih nekoliko dana nožice su nam pružale jedva osrednju glatkoću klizanja. Tada se s jedne od njih ogulila tanka folija te smo tek tada shvatili da se ta ista folija nalazi na sve tri nožice, samo što ju je nemoguće vidjeti. Kad se folija oguli, nožice postaju izvanredne.

Međutim, prilikom pokušaja guljenja folije, jednu smo stražnju nožicu oštetili do te mjere da je donja strana miša počela neprirodno strugati po podlozi. Spas je stigao u vidu sekundarnog seta nožica, priloženog u kutiji. S njih smo folije skinuli prije instalacije, i tada više nije bilo prepreka do postizanja najboljih performansi koje MM710 može ponuditi.

Ugrađeni optički sistem dosad nismo spominjali, iz jednostavnog razloga – PixArtov senzor PMW3389 ponaša se besprijekorno, bez ijedne anomalije ili problema. Ovo je senzor kakav će koristiti najvještiji eSports profesionalci, zbog njegove sposobnosti da pažljivo i posve predvidljivo prati svaki pokret.

Na kraju ćemo pohvaliti kabl, koji je opleten mekanim i izuzetno fleksibilnim materijalom koji Cooler Master naziva ultraweave. Kabl je toliko pokretan da se MM710 u akciji ponaša poput bežičnog miša, što je otprilike najveći kompliment koji mu možemo dodijeliti. Kabl je ujedno jedan od aspekata gdje MM710 nadilazi sve ostale ranije spomenute perolake, izrazito kompaktne miševe.

Spadate li među zagrižene mrežne igrače i omiljeni žanr su vam pucačine iz prvog lica, trenutno vjerovatno nema miša koji će vas učiniti opasnijim od Cooler Mastera MM710.

master plus software

UPRAVLJAČKI SOFTVER MASTERPLUS

Mišem se upravlja pomoću drivera MasterPlus. Interface mu je solidan, a konfuzna je tek sekcija za namještanje optičke rezolucije, smještena unutar kategorije Performance. Naime, trebat će vam jedno vrijeme da shvatite kako iz nekog razloga nije moguće onemogućiti korištenje većeg broja rezolucije – njih čak sedam, da budemo sasvim precizni.

Ako želite koristiti samo, primjera radi, 400 DPI, morat ćete paziti da nehotično ne pritisnete tipku za promjenu DPI-ja, jer će vas ona smjesta prebaciti na sljedeću (od sedam) rezolucija. Zbog toga korisnicima jednog DPI-ja sugerišemo da jednostavno namjeste željenu vrijednost te onemoguće (ili promijene funkciju) tipke za prebacivanje DPI-ja.

U driveru MasterPlus također možemo namještati brzinu uzorkovanja USB porta (do 1.000 Hz), određivati udaljenost miša od podloge pri kojoj će senzor još uvijek hvatati pokrete, obaviti kalibraciju senzora za našu konkretnu podlogu, podešavati brzinu odaziva tipki (4 do 32 ms), kreirati makroe te upravljati korisničkim profilima.

Profile je moguće namjestiti tako da se aktiviraju usporedno s nekom igrom ili aplikacijom, što može biti zgodno ako želite da vam tipke u određenim igrama ili profilima imaju drugačije funkcije od uobičajenih.

Izvor: bug.hr

Komentari