samsung-note-7

Nakon što je početkom septembra čitav svijet obišla vijest o kvarovima baterije i požarima koje su Galaxy Note 7 telefoni izazvali, uključujući i gotovo 100 slučajeva samo u SAD-u, Samsung i Komisija američkih potrošača, objavili su kompletan opoziv svih oficijalnih Galaxy Note 7 telefona u toj državi. Slične reakcije su se desile i u Kanadi, kao u cijeloj Evropi i Aziji. Područja u kojima se telefon trebao lansirati, isporuke su automatski odgođene.

Nedjelju kasnije, uz opoziv svih starih Note 7 telefona, zamjenjuje se na stotine hiljada novih i “sigurnih” modela, a u izvještajima su počele da pristižu povratne informacije kako se dešavaju potpuno isti kvarovi sa zamijenjenim telefonima. Kako su potrošači brzo izgubili vjeru u Note 7, kompanija Samsung je početkom oktobra dobrovoljno ponudila besplatnu zamjenu za Note 7sa i na kraju zaustavila prodaju telefona u potpunosti.

Federalna uprava za avijaciju u SAD-u je službeno zabranila unošenje mobilnog telefona Galaxy Note 7 u avion. Odluka o zabrani (FAA-2016-9288) donesena je u petak, 15. oktobra i treba da bude sprovedena po hitnom postupku. Od sada se letenje sa ovim uređajem smatra federalnim zločinom. Naredba ograničava putnike od nošenja telefona „uz sebe, u ručnom prtljagu, prtljagu ili kao teret“, te navodi da svako ko slučajno unese jedan na avion, mora odmah da ga ugasi. Donosioci odredbe su takođe naglasili da se odbije ukrcavanje putnika koji posjeduju ovaj telefon.
galaxy-note-7

Putnici, koji prema napomeni 7 ne ispoštuju odluku Federalne Uprave, rizikuju da plate kaznu i do 179.993 $ za svaki prekršaj koji su napravili određenog dana, a koji podliježe da je u suprotnosti sa donesenom odlukom. Ukoliko se desi da slučajevi budu procesuirani, potencijalna je kazna i do 10 godina zatvora sa plaćanjem kazne.

Da li da nastavim sa korištenjem svog Samsung Galaxy S7 Note telefona?

Ne!

Zvanični stav Samsunga je da svi vlasnici Galaxy Note 7, kako starih tako i novih telefona, treba da vrate svoje telefone prodavcima ili distributerima od kojih su ga kupili. Zbog trenutne situacije sa telefonom su produžili vrijeme vraćanja i zamjene perioda za vlasnike Note 7, a ne bi trebalo biti nikakvih problema sa zamjenom za drugi model. U saopštenju iz Samsunga, kažu da će vraćanje biti moguće do najmanje 31. decembra 2016.

Komentari

4 KOMENTARI

Comments are closed.