skejtbord-koji-lebdi-u-vazduhu

Već decenijama se spominju hoverboard koncepti – kako u naučnoj fantastici, tako i stvarnom životu. No, sada avio-kompanija Arca prima narudžbe za ono što tvrdi da je prava stvar. Čini se da su oni najzaslužniji za proizvod koji podjseća na tehnologiju iz filma “Povratak u budućnost: Dio II” koji smo do sada vidjeli.

Za razliku od kombinacije monocikl-skateboard koji radi na magnetski pogon od izumitelja Henda i Lexusa, ArcaBoard zapravo lebdi tik ispod stopala preko bilo koje podloge, bilo da je to beton, pijesak ili čak voda.

Tu je razlog da vjerujemo da ArcaBoard zapravo radi, za razliku od HUVr iz 2014. godine koji je bio čista podvala od strane Christopher Lloyd-a i Tony Hawk-a. Prvo, Arca je počela kao rumunska nevladina organizacija, pa je dobila ugovore za rad na stratosferi raketa i balona od rumunske vlade i evropske svemirske agencije.

Kako ArcaBoard funkcioniše? skejtbord-koji-lebdi-u-zraku-1

Da biste se dovoljno dobro izdigli iznad zemlje, bord je sačinjen od 36 električnih navijača velikog kapaciteta i odlikuju ga 272 konjske snage, te 195 kg potiska. Baterije koje pružaju moć uređaju, najviše mogu trajati 6 minuta dok haverbordom upravlja osoba lakše kilaže, dok teži vozači će moći da uživaju 3 minute.

Dakle, ovo je nije namjenski napravljeno prevozno sredstvo, pogotovo kad se uzme u obzir maksimalna brzina ograničena na 20km/h. ArcaBoard može da bude kontrolisan tijelom vozača ili blututom povezanim preko mobilnih uređaja koji aktiviraju sistem stabilizacije. Sam skateboard izgleda nešto kao ogromna, nezgrapna ploča izgrađena od kompozitnih materijala, dimenzija 145 x 76 x 15 cm.

Uprkos tome što se mora puniti na svakih 2 km (ili malo više od milje), ArcaBoard će vas koštati više nego neki automobil, po početnoj maloprodajnoj cijeni od 19,900$. To zahtijeva šest sati za punjenje ploče sa standardne utičnice, ali ako kupite ArcaDock dodatnu opremu za punjenje za još $ 4.500, možete ponovo da lebdite za samo samo 35 minuta.

Za potpun doživljaj, pogledajte video:

Komentari