malware virus

Umjetna inteligencija može se koristiti za automatsku detekciju malwarea i svih opasnosti koje vrebaju internetskim bespućima, ali može se nažalost i iskoristiti obrnuto – u korist hakera! Upravo to je ono od čega strahuju zagovornici regulacija umjetne inteligencije, situacija u kojoj ona šteti.

Potvrdilo se to s DeepLocker, malwareom kojeg “pogoni” umjetna inteligencija, što znači da se lako prilagođava i jako ga je teško otkriti. Ukratko, s njime se ušlo u jednu posebnu eru cyber kriminala, gdje se napadi odvijaju efikasno i direktno na najslabije dijelove sustava koji je napadnut.

“Zamislite situaciju u kojoj imate snajper koji je naciljao metu i samo treba “opaliti” prema njoj u odnosu na situaciju u kojoj imate “ako prođe prođe” metode kojima se služi dosadašnji malware”, najbolje je objasnio razlike IBM u izvještaju o DeepLockeru, malwareu koji brine i tako velike kompanije.

Odnosno, mogao bi brinuti. Naime, poanta cijele priče jest da ova vrsta malwarea još uvijek nije iskorištena od strane hakera, kreirao ga je IBM kako bi pokazao što AI može i kako može, što je iznimno bitno za prevenciju takve vrste aktivnosti, koja bi mogla biti štetna na najvišim razinama.

Jer, AI malware može “zaraziti” milijune računala diljem svijeta i ostati stabilan u smislu da ga se ne otkrije, kao što to već biva s malwareom danas. Naravno, ovo što IBM čini u testiranjima i prezentaciji kroz DeepLocker, pomoći će prepoznati tragove AI malwarea, koliko god oni bili dobro sakriveni.

A to se može postići uz AI antivirusne alate. Jer, kako malware može uz pomoć umjetne inteligencije biti moćniji i efikasniji, tako je moguća i obrnuta situacija.

Samo, problem je sledeći… Malware je oduvijek korak ispred zaštite, a u AI slučaju to bi bilo razorno, zato je prevencija bitnija nego ikad i sjajno je da se IBM bavi upravo time.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari