google optuzbe za monopol

Državni tužilac države Texas, Ken Paxton, podnio je tužbu protiv Google-a optužujući ih da su se služili nezakonitim radnjama kako bi sebi obezbijedili monopol u industriji digitalnog oglašavaja. Tužba takođe navodi da je Google sarađivao sa Facebook-om kako bi namještali aukcije za oglase i tako namještali te kontrolisali cijene oglašavanja.

Uz državu Texas, tužbi se priključilo još devet američkih država.

Ove optužbe vezane su za proces koji se zove header bidding, u kojem vlasnici sajtova, nakon što ih posjeti korisnik, šalju zahtjev ka više mreža za oglašavanje koje se onda takmiče po principu aukcije koja će od njih dobiti prostor za oglas. Ona koja pobijedi na aukciji dobija priliku da servira svoje oglase u prostor za oglašavanje na sajtu.

Google se optužuje da je u dogovoru sa Facebook-om namještao ove procese i dozvoljavao Facebook-u da zauzme pozicije za oglašavanje bez obzira na ishod ovih aukcija.

Ovo je još jedna u nizu optužbi protiv Google-a za monopolističko ponašanje u sferi digitalnog oglašavanja. U oktobru i novembru podignute su tri anti-trust istrage u vezi sa monopolom u sferi pretraga i oglašavanja u pretragama, monopolom na online plaćanja forsirajući svoju Google Pay uslugu, te monopolom u sferi tržišta mobilnih operativnih sistema dominirajući sa svojim Android sistemom.

Komentari