Dvojcu koji je pravio alate za hakovanje Nintendovih konzola prijeti 25 godina zatvora

Iza Nintenda je uspješna sedmica što se tiče borbe protiv pirata. Prvo im je sud donio presudu da im vlasnik stranice Uberchips.com mora platiti odštetu od dva miliona dolara zbog prodaje alata za hakovanje konzola kako bi iste mogle pokretati piratske kopije videoigara. No, ta dva miliona dolara su tek mala zadovoljština pokraj činjenice da je policija u Dominikanskoj Republici uhapsila dvojicu voditelja hakerske grupacije Team Xecuter.

Ista je grupacija zaslužna za proizvodnju alata koji zaobilaze zaštitu Nintendovih konzola poput Switcha, 3DS-a i NES Classica. Njihovo djelovanje otvorilo je vrata pokretanju ilegalno distribuisanih igara na tim konzolama, a ono što je posebno sporno u cijeloj toj priči jest to da je Team Xecuter na tome zarađivao prodavajući različite alate za hakovanje konzola, poput USB stickova za pokretanje drugog operativnog sistema na konzoli.

Dvojci koji su uhapšeni ne piše se dobro. Tereti ih se za ukupno 11 prekršaja, uključujući i pranje novca. Kazna će im ovisiti o odluci suda, no ako budu proglašeni krivima za sve te prekršaje, svaki će dobiti po 25 godina zatvora.

Da cijela situacija bude ironična pobrinula se činjenica da se jedan od uhapšenih preziva Bowser – jednako kao negativac u Super Mario serijalu, ali i trenutni predsjednik firme Nintendo.

Izvor: hcl.hr

Komentari