Facebook uklonio više od 6,500 grupa i stranica povezanih s militarističkih pokretima

Facebook je uklonio više od 6,500 stranica i grupa povezanih s “militarističkim društvenim pokretima”, otkako je firma prošlog mjeseca najavila da će izvršiti akciju protiv takvih ljudi na svojoj društvenoj mreži.

Prema novim pravilima, iz Facebooka su najavili da će ukloniti račune povezane s QAnonom, militarističkim grupama i drugim izvanmrežnim anarhističkim grupama, kao i one koji razgovaraju o potencijalnom nasilju. FIrma je također najavila da će poduzeti korake kako bi te grupe bile manje vidljive u aplikacijama, piše Engadget.

Sada, nešto više od mjesec dana kasnije, imamo bolji pregled o tome koliko se uklanjanja zapravo dogodilo kao rezultat nove politike. Brian Fishman, direktor za borbu protiv terorizma i opasnih organizacija u Facebooku, rekao je da je firma identifikovala više od 300 organizacija i uklonila hiljade stranica i grupa kao rezultat ažuriranih pravila. Fishman nije otkrio tačno s kojim su grupama povezana uklanjanja.

Spomenuta pravila su se našla pod lupom prošlog mjeseca nakon što Facebook nije uspio ukloniti stranicu događaja koja je tražila oružani odgovor na demonstracije u Wisconsinu, unatoč tome što je više korisnika prijavilo problem. Mark Zuckerberg je to kasnije nazvao “operativnom greškom”.

U budućnosti se očekuje daljnja provedba novih pravila i brisanje svih potencijalno opasnih i agresivnih stranica i grupa.

Izvor: geek.hr

Komentari