e sport turnir

Sigurnosni stručnjaci iz Trend Micro upozoravaju da se globalna esport industrija suočava s opasnom prijetnjom češćih i opasnijih hakerskih napada. Naime, cyber kriminalci su prepoznali esport turnire kao potencijalno profitabilnu metu jer prate ih stotine hiljada ljudi, oko njih se vrte milioni američkih dolara i u tolikoj masi često se ne pridaje dovoljno pažnje sigurnosti.

Istina jeste, napadi na esport događaje traju otkako i oni sami, ali kako raste popularnost, tako su u porastu napadi, koji su ujedno i sve ozbiljniji. Jer, dok su u prošlosti hakeri bili pojedinci, podosta neorganizovani, sad se to promijenilo jer organizovanim grupama cyber kriminalaca sviđa se novac do kojeg mogu stići napadima.

Konkretnije, najviše prijetnji usmjereno je prema serverima koje kompanije koriste za online igranje. Do 25. jula zabilježeno je da se gotovo 220 hiljada tih servera namijenjenih gamingu lako pronalazi kroz Shodan tražilicu. Samim time, nema nikakvih tajni, čim se meta utvrdi, može se planirati napad.

Naravno, nisu u tom trenutku mete samo ti serveri već i sami igrači, koji mogu postati žrtve ransomwarea i dok ne plate u prosjeku hiljadu dolara protuvrijednosti bitcoina, ostaju bez svojih korisničkih računa. Neki ih se lako odreknu, ali oni napredniji, odnosno, profesionalci, će morati platiti jer im korisnički računi trebaju.

Dakle, vrijeme je da se poradi na sigurnosti igara, turnira i samih igrača. Jer, trenutno na svijetu postoji oko 130 miliona obožavatelja raznih eSport igara, oko 200 miliona gledatelja, a godišnje se “vrti” širom svijeta više od milijardu dolara samo kroz turnire, sponzorstva, oglašavanje… Sama gaming industrija vrijedi oko 120 milijardi dolara godišnje, što dovoljno govori.

A da bi se raslo neometano, potrebno je imati najbolje moguće predulove za to. Svakako, jedan od njih je sigurnost.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari