baterije

Europska komisija odobrila je danas projekte razvoja novih baterijskih tehnologija koji će moći biti sufinancirani od strane sedam zemalja članica Europske unije. Projekti u Belgiji, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Švedskoj ukupno će od vlasti svojih zemalja dobiti 3,2 milijarde eura. Procjenjuje se kako će ovaj iznos uložen iz nacionalnih proračuna pokrenuti ciklus privatniih investicija “težak” dodatnih 5 milijardi eura.

Projekti će se baviti razvojem naprednih baterijskih tehnologija, šta je opisano kao strateški interes europskog gospodarstva i društva, primarno zbog svog potencijala u području čiste energije i mobilnosti, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti.

Na projektima koji su ovime dobili snažnu financijsku i političku potporu radit će ukupno 17 učesnika, većinom iz područja industrije, ali i malih i srednjih preduzeća. Osim ovih izravno uključenih, na projektima će surađivati i preko 70 vanjskih partnera iz cijele Europske unije.

Zašto baterije?

Baterije su jedan od prioriteta kad je riječ o tehnološkim inovacijama na području EU. Komisija ističe da su ciljevi poput klimatske neutralnosti, smanjene emisije gasova staklene bašte, zelene mobilnosti i uopšteno razvoja neostvarivi bez veće potražnje za baterijama. Prijelaz na “zelenu” energiju će biti lakši kroz inovacije i istraživanja.

S istim je ciljevima 2017. pokrenut i savez European Battery Alliance koji je u maju prošle godine donio i svoj strateški akcijski plan za baterije. Ovaj plan ima za cilj osigurati regulatorni i tržišni okvir za čišću proizvodnju baterija i upravljanje njihovim kompletnim životnim ciklusom – od sirovih materijala do recikliranja.

U sklopu spomenutih projekata obavljat će se istraživanja naprednih materijala, inovativnih baterijskih ćelija, velikih sistema baterija kao i metode za njihovo recikliranje ili ponovnu upotrebu.

Izvor: bug.hr

Komentari