sta ako asteroid krene prema zemlji

NASA-in naučnik je upozorio da, ako se gigantski asteroid uputi ka našoj planeti, ne postoji skoro ništa što bismo mogli da uradimo.

Na godišnjem sastanku American Geophysical Union prošle nedjelje, Gardijan izvještava da je dr Joseph Nuth, istraživač sa NASA Goddard Space Flight Center, izjavio kako je Zemlja žalosno nespremna za udar asteroida. Posebno smo bespomoćni ako je u pitanju veličina asteroida poput onog za kojeg se smatra da je zbrisao dinosauruse.

Smatra se da su dinosaurusi izumrli prije oko 66 miliona godina nakon  što je 10 km širok asteroid pogodio područije naše planete na mjestu gdje je sada Meksički zaliv.

Naučnik Nuth je rekao da je Zemlja imala “bliski susret” sa kometom 1996. i ponovo 2014. godine, kada je jedna prošla “u kosmičkoj udaljenosti Marsa od Zemlje.” U tom slučaju, da smo bili dovoljno nesrećni i da je asteroid stvarno išao prema nama, vjerovatno ne bi imali dovoljno vremena da se pripremimo.

Imamo tehnologiju da skrenemo asteroid bilo koje veličine

Slijetanje na asteroid bi vjerovatno zahtjevalo dvije svemirske misije, rekao je Nuth.

Prva misija bi poslala  robotsku sondu prema asteroidu kako bi ga skrenula sa putanje. Druga misija bi bila nastavak za pokretanje “traktor gravitacije (GT) ” kosmičke letjelice koja bi letjela uz asteroid i gurala ga sve dalje i dalje pomoću gravitacionog trzaja.

Takva strategija bi vjerovatno funkcionisala samo za asteroide široke do 400m. Veće svemirske stijene bi zahtijevale nekoliko udara iz sonde ili pokušaja da se asteroid uništi nuklearnom bombom.

Komentari