Facebook sprecavanje samoubistava

Facebook će zaposliti dodatnih 3.000 ljudi za filtriranje nasilnih sadržaja nakon nekoliko direktnih prenosa ubistava i samoubistava koja su se dogodila na ovoj društvenoj mreži, objavio je Mark Zuckerberg.

“U izgradnji sigurnije društvene zajednice, moramo brzo dati odgovore na probleme bilo da se radi o osobi kojoj treba pomoć ili da se radi o brisanju izjava”, napisao je Zuckerberg na svom Facebook profilu, prenose agencije.

Zuckerberg je na ovaj potez bio prinuđen zbog nekoliko užasnih stvari koje su uživo prenošene na Facebooku. Prije nekoliko dana jedan Tajlanđanin je, uživo na Facebook Live prenosio ubistvo 11 mjeseci stare djevojčice i zatim počinio samoubistvo.

Nešto prije toga u Klivlendu je čovjek ubio penzionera nasumce izabranog na ulici i objavio snimak na Facebooku, te je nakon tri dana počinio samoubistvo.

Osobe zadužene za kontrolu sadržaja na mreži će pomoći i u boljem ukidanju sadržaja koji nisu dozvoljeni na Facebooku, kao što su govor mržnje i trgovina djecom, precizirao je Zuckerbeg.

Facebook je početkom marta najavio da će pokušati da spriječi samoubistva tako što će osobe koje se suicidalno ponašaju povezivati sa ljudima koji mogu da im pruže pomoć.

 

 

Komentari