podovodni-kablovi

Facebook i Google se udružili da bi ubrzali internet saobraćaj između Sjeverne Amerike i Azije.

Danas, zajedno sa partnerima u Aziji, dva internet giganta su najavili da će se graditi najduži i najveći kapacitet podmorskog optičkog kabla između dva kontinenta. Nakon završetka, Pacific Light kablovska mreža će se protezati 8.000 km od Los Angeles do Hong Konga sa procijenjenim kapacitetom od 120 terabita u sekundi.

To je otprilike dvostruko veći kapacitet kabla koji seže od Oregona do Japana, koji je Google je nedavno pokrenuo s nekoliko telekom partnera. Izgradnja novog kabla će početi ove godine, a sa radom bi trebalo da krene za dvije godine.

Ovaj potez naglašava veću ulogu koju tehnološki giganti kao što su Facebook, Google i Microsoft igraju u izgradnji telekomunikacijske infrastrukture. Samo u maju prošle godine, Facebook i Microsoft udružili su se za izgradnju novog 4.100 milje dugačkog kabla koji povezuje Virdžiniju i Španiju.

PLCN je šesti podmorski kabl u kojeg je Google investirao.

Veliki korak za internet svijet

google-facebook-featured

Investicije, koje ovim kompanijama pružaju određen kapacitet podvodnih kablova, predstavljaju veliki pomak u izgradnji i upravljanju internet mrežom. Ranije ove godine, Johnatan Hiembo, viši analitičar u Telegeography, rekao je da privatnu mreža sačinjava 60 posto kapaciteta trans-atlantskog saobraćaja.

Ovi podvodni kablovi će pomoći povećati ukupnu propusnost dostupnu ne samo za gigante koji ih grade, već skoro sve ostale. Ali, još važnije, oni također daju Fejsbuku i Guglu više kontrole nad infrastrukturom od koje zavise.

A podvodni kablovi su samo dio investicije. Za još moćniji internet, pomenute kompanije koriste dronove kako bi ostvarili najbolji domet. Mnogo su uložili u kupovinu neiskorištenih optičkih infrastruktura u SAD-u, pomažući im da prenesu podatke između svojih data centara, zaobilazeći javni internet.

Komentari