facebook

Oko Facebooka i njegovog ponašanja prema privatnim podacima korisnika posljednjih godina ne manjka skandala. Od curenja podataka i korištenja istih za manipuliranje glasačima, pa do posljednjeg čuvanja lozinki u običnom tekstu, gotovo da nema područja u kojem Facebook nije barem donekle zakazao.

U svim tim skandalima pomalo ispod radara prošla je i vijest o praćenju korisnika koji deaktiviraju svoj račun, a što je otkriveno prije nekoliko sedmica.

Facebook, naime, omogućava korisnicima da svoj račun deaktiviraju, ali da on ne bude potpuno izbrisan. Za to vrijeme istome nije moguće pristupiti, ali društvena mreža ipak ga na određeni način drži aktivnim – kako bi nastavila prikupljati podatke o korisniku.

Ti se podaci upotrebljavaju za bolje plasiranje ciljanih oglasa, pa jednom kada se korisnik odluči vratiti na društvenu mrežu, osjećat će se kako je nikada nije ni napustio. Svi oglasi će biti i dalje prilagođeni njegovim navikama surfanja i pretraživanja Interneta.

Problem u ovome jeste u činjenici da korisnik s deaktiviranim računom ne može istome pristupiti kako bi vidio šta sve Facebook o njemu “zna”, i što je logično pretpostaviti da deaktivirani račun znači i “slobodu” od Facebooka. No, tome nije tako – za potpuni prestanak praćenja potrebno je trajno i nepovratno izbrisati korisnički račun.

Čak i tada Facebookovom će praćenju biti teško pobjeći. Njihovi tipke “like” i “share”, kao i drugi pluginovi, ugrađeni su u gotovo 300 miliona web stranica, a putem njih ova društvena mreža može pratiti navike svih posjetitelja i zadovoljiti svoje oglašivače.

Iz kompanije ovo pojašnjavaju izjavom da deaktiviranje računa ne osigurava privatnost, već samo izolira korisnika od drugih ljudi i kontakata putem Facebooka – što je, kažu, i primarna namjena deaktiviranja.

S druge strane, brisanje računa moralo bi poslužiti potpunom prestanku praćenja, ali i tu ima “kvaka”. Kada se račun izbriše Facebook daje korisniku 30 dana vremena da se predomisli, za koje vrijeme, pogađate, nastavlja pratiti njegove navike kao i prije.

Izvor: bug.hr

Komentari