mark zuckerberg

Podaci Facebookovih korisnika još uvijek se pojavljuju tamo gdje ne bi trebali, otkrio je UpGuard. Konkretnije, u ovom slučaju riječ je o Amazonovim cloud serverima i samo potvrđuje da se nakon Cambridge Analytica skandala Facebook kompromitovao više nego što se mislilo. Zapravo, kompromitovao je svoje korisnike više nego što se mislilo.

Jer, osim ovog noviteta, otkrivenog više od godinu dana nakon skandala koji je srozao vrijednost kompanije za 120 i više milijardi američkih dolara, nedavno se u Mexico Cityju otkrilo da je Cultura Colectiva pohranila podatke 540 miliona korisnika Facebooka, uključujući njihove identifikacijske brojeve, komentare, reakcije i korisnička imena.

Najgore od svega jest što su im pristup imali svi koji su ih pronašli sve dok Facebook nije uklonio bazu podataka.

Razlog ovakvih problema jeste što su se podaci korisnika dijelili “šakom i kapom”, toliko da se pogubilo ko ih uzima, gdje, zašto i za koga. Trag je ostao, ali se sve ispremiješalo u moru korisničkih računa i podataka koji su pristigli s njima. Moralo je prije ili kasnije to imati nekakve konkretnije posljedice.

A osim toga, Facebook svako malo ima još pokoji gaf, kao onaj nedavni po pitanju lozinki korisnika. Njih na stotine milijuna nalazilo se u običnom tekstualnom obliku, i to unutar Facebookovih internih sistema. Doznalo se to potpuno slučajno u januaru ove godine i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopšte dogodilo, izniman je to propust.

Kao mjeru opreza, zbog te je situacije Facebook obavijestio sve korisnike čije su lozinke bile pohranjene na ovaj način. Također, naglašeno je i da nikakvog straha za sigurnost ne treba biti. No, teško je više vjerovati u to…

Svi ovi propusti, afere i problemi samo otežavaju nedavno iznesenu ideju osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, koji je obećao više sigurnosti korisnicima kroz kriptovanje i bolje definisanju privatnost.

Izbor: ictbusiness.info

Komentari