github

GitHub je predstavio Sponsors, novi alat koji omogućava financijsku podršku open source developerima na mjesečnom nivou, što znači da bi zapravo primali na neki način platu poput normalnih zaposlenika. Sve što oni moraju učiniti jest postaviti “Sponsor me” (hrv., sponzoriši me) dugme kraj svog GitHub repozitorija i priča može početi.

Na ovaj način GitHub želi pružiti priliku developerima i zajednici da još bolje razvija određene projekte. Jer, ruku na srce, neki od njih stoje upravo zato što nedostaje motivacije, u financijskom smislu. Zamislite situaciju u kojoj radite na nečemu besplatno, volonterski, altruistički ili s ciljem da jednom od toga zaradite… dok paralelno imate posao o kojem vam ovise stalni prihodi. Naravno, posao koji donosi novac je primaran i ima prioritet.

Ovime se to želi promijeniti pa da developeri mogu prioritete posložiti na jedan drugačiji način, koji ovisi o tome koliko je nekome stalo do određenog projekta. U financijskom smislu, naravno. Svjesni takve situacije, na GitHubu su omogućili vrlo jednostavan način plaćanja developerima koji to zaslužuju i sasvim sigurno će se na taj način zajednica dodatno pokrenuti.

Trenutno, riječ je o beta verziji Sponsors alata i u njoj mogu sudjelovati samo open source developeri. Tokom prve godine tog sudjelovanja, GitHub će sam, uz pomoć matične mu kompanije Microsoft, “pratiti” sve uplate do pet hiljada američkih dolara istom tom svotom. Dakle, sama ulaganja od strane GitHuba mogla bi biti značajna. A nije ni to sve, GitHub u prvih 12 mjeseci Sponsorsa neće naplaćivati nikakve naknade prilikom transakcija, no poslije toga će početi.

Sve ovo samo je novi dokaz da Microsoft uistinu ima plan za GitHub i načine kako smekšati zajednicu, koja je dočekala “na nož” njegovo preuzimanje te platforme. Sad se to nekako čini kao daleka prošlost i preostaje samo odobravati sve ove korisne poteze.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari