google drive back up

Google pretvara svoj Drive u mnogo obuhvatniju backup alatku, koja će uskoro omogućavati da nadgledate i vršite backup dokumenata unutar bilo kojeg foldera. To uključuje i desktop, kompletan Documents folder na računaru i druge lokacije.

Backup opcija će biti dostupna krajem mjeseca, preciznije 28. juna, i to u formi nove aplikacije koja će se zvati Backup and Sync. Čini se da će ova aplikacija zamijeniti dosadašnji Google Drive i Google Photos Backup, barem u nekim dijelovima.

Google preporučuje svojim korisnicima da skinu aplikaciju kada bude dostupna, ali ističu da bi biznis korisnici trebali za sada ostati na postojećoj Drive aplikaciji.

Još uvijek nije jasno koliko će mogućnosti ovaj backup dodatak dati, a vjeruje se da će korisnici moći otvoriti i editovati uobičajene fajl formate unutar Drive-a, kao što je i do sada bilo. Ipak, nije razješnjeno da li će se podaci moći sinhronizovati sa drugim računarima, koristeći Drive u tom slučaju kao posrednika.

Svi ovi fajlovi će vjerovatno ulaziti u ograničenje koje Google Drive ima za skladištenje, što znači da će se 15 GB, koje je omogućeno besplatnim nalozima, vrlo lako popuniti.

Svakako, ovo je pametan potez Google-a i prilično zgodan dodatak. Dropbox već dugo dobija zahtjeve da omogući sličnu opciju, ali ista još uvijek nije kreirana. Zato su korisnici primorani da, kao do sada na Drive-u, direktno skladište fajlove.

Komentari