Google Maps greska odvela turiste na pogresno mjesto

Zahvaljujući Google Maps-u, hiljade turista je nenamjerno posjetilo mali, idilični gradić u Norveškoj. Problem je u tome što se on nalazi oko 30 kilometara od mjestu gdje su ustvari planirali da dođu.

Turisti su tražili Preikstolen litice poznate i kao “Propovjednička stijena” jedno od najupečatljivijih mjesta u Norveškoj. Radi se o ogromnoj stijeni sa koje se pruža nezaboravan pogled na fjord.

Međutim, greška na Google Maps poslala je stotine turista na krivudavu obilaznicu u malo seoce Fosmork, sa druge strane fjorda. Iako je živopisna stijena vidljiva i iz sela, ona se nalazi na 30 kilometara od puta koji vodi do vidikovca idealnog za selfije.

“Poslali smo stotine turista nazad uz poruku da su na pogrešnoj strani fjorda. Tokom ljetnje sezone, deset do 15 vozila dnevno zabasa u selo”, rekla je stanovnica sela Hlega Fosmork norveškom dnevniku “Stavanger aftenbald”.

“Kad smo u vikendici, dvoje, troje, četvoro, petoro ili šestoro turista nam upada na imanje. Svakog dana. Kažu da su krenuli prema Propovjedničkoj stijeni i da im ništa nije jasno. Google Maps ih šalje preko Lisfjord mosta pravo u Fosmork. Put dovde je prilično uzak i turisti postaju nervozni kad im kažemo da se okrenu i voze nazad. Pozajmljujemo im dvogled da vide turiste koji su se već ispeli na Preikstolen. Jedva se sporazumijevamo sa Kinezima i Japancima, a jedan Amerikanac je želio da kupi vikendicu. Rekao je da je mjesto neverovatno”, kaže mještanin Gunar Bo.

Komentari