atlas 900 huawei

Na konferenciji Huawei Connect 2019., Huawei je lansirao Atlas 900, najbrži svjetski klaster za umjetnu inteligenciju (AI – Artificial intelligence) koji će služiti za različita testiranja, naučna istraživanja i komercijalne inovacije. Moćni Atlas 9000 kombinuje snagu nekoliko hiljada Huaweijevih Ascend procesora za umjetnu inteligenciju čime će sve mogućnosti tehnologije umjetne inteligencije dodatno približiti naučnoj i poslovnoj zajednici.

„Budućnost kompjuterske industrije u velikom je tržištu čija vrijednost nadmašuje dva biliona američkih dolara“, izjavio je Ken Hu, zamjenik predsjednika Huaweija dodavši kako će kompanija nastaviti sa znatnim ulaganjima u ovom području.

Huawei procjenjuje da će u narednih 5 godina na kompjutere pogonjene umjetnom inteligencijom otpadati više od 80 posto ukupne računarske snage koja se koristi širom svijeta.

Atlas 900 treba samo 59,8 sekundi za podučavanje ResNet-50, što predstavlja zlatni standard za mjerenje performansi kad je umjetna inteligencija u pitanju. Inače, radi se o rezultatu koji je za 10 sekundi brži od prethodnog svjetskog rekorda.

Atlas 900 donijet će nove mogućnosti na različitim područjima znanstvenih istraživanja i poslovnih inovacija – od astronomije, prognoziranja vremena i autonomne vožnje do geoloških istraživanja. Huawei koristi Atlas 900 u svom Huawei Cloudu koji je dostupan korisnicima širom svijeta. Huawei omogućuje vrlo povoljan pristup Huawei Cloudu sveučilištima i naučnim istraživačkim institutima širom svijeta.

„Dio smo ere promjena i istraživanja. Radimo zajedno i iskoristimo ovu istroijsku priliku za izgradnju sretnije budućnosti“, rekao je Kevin Hu.

Izvor: benchmark.rs

Komentari