I do ovoga je došlo – PC igre sada se instaliraju na grafičku karticu

PlayStation 5 ima brz disk i sve to – no na PC-u se Crysis 3 može instalirati na grafičku karticu. Dobro ste pročitali – jedan je tip instalirao Crysis 3 na grafičku karticu. Naravno, do toga je došlo zaobilaznim putem – ne može se takvo što izvesti bez specijalizovanog softvera, no tehnički je izvedivo na kartici koja ima 24 gigabajta brze GDDR6X memorije, a ta grafička je GeForce RTX 3090.

Softverski inženjer pod nadimkom Strife212 uspio je instalirati Crysis 3 na memoriju grafičke kartice koristeći alat imena GPU Ram Drive s kojim je napravio NTFS particiju od 15 GB na GPU memoriji. Sam Crysis 3 zauzima oko 14 gigabajta, što i nije toliko čudno jer se radi o igri staroj sedam godina.

Začudo, pokretanje igre instalirane na grafičkoj kartici ne šteti njezinoj izvedbi – u ovom slučaju. Pokazalo se kako RTX 3090 ima sasvim dovoljno memorije da učita Crysis 3 u rekordno brzom roku te da ga vrti u 4K rezoluciji na very high postavkama pri 75 sličica po sekundi. Zvuči ludo, kad malo razmislite, ali luda je i cijena same RTX 3090 kartice od 1500 američkih dolara.

E sad, najvjerovatnije ovo nije budućnost gaminga već samo zanimljiv eksperiment. Današnje igre u prosjeku su glomaznije od Crysisa 3 i vjerovatno u idućih deset godina nećemo imati grafičku karticu s toliko memorije na koju bi mogao stati Call of Duty: Warzone. Ali eto, ako instaliranje igara na VRAM jednoga dana preraste u trend, PC igrači moći će se hvaliti kako to datira još od 2020. godine.

Izvor: hcl.hr

Komentari