Intel u jeku pandemije lansirao desetu generaciju Intel Core desktop procesora

Intel je predstavio desetu generaciju Intel Core procesora za računare, čiji je cilj poboljšati gaming iskustvo i omogućiti 4K video editovanje za kreativne profesionalce. Barem tako tvrde u američkoj kompaniji.

Uspjeh plasmana novih proizvoda impoznatniji je samim time što velika većina Intelovih radnika radi na daljinu, zbog čega je postojao strah da će nova generacija procesora ili kasniti ili će do daljnjeg biti odgođena.

No, Intel nije mogao to dopustiti u jeku žestoke bitke za prevlast na tržištu s konkurentnim AMD-om. Koji je, uzgred rečeno, sve moćniji na svim poljima, od inovativnosti, cijene, kvalitete i performansi.

Što se tiče desete generacije Intel Core S serije procesora, konstantno se brendirala kroz gaming, ali testiranje se provodilo na Adobeovom Premiere paketu, ponajprije zbog činjenice da se pri editovanju video sadržaja izvlači maksimum iz procesora. Odnosno, opterećenje je izraženije no kod gaminga u većini slučajeva.

Brzina desete generacije ide do 5,3 GHz, a Core i9 Unlocked ima deset jezgri i 20 dretvi (eng., thread). Nadalje, Intel tvrdi da je Intel Core i9-10900K najbrži gamin procesor na svijetu, a nudi “overclock” iz osvježeni Intel Extreme Tuning Utility s grafičkim poboljšanjima i novim mogućnostima. No, ono što također navode u Intelu jest da se sve češće na “jačanje” procesora odlučuju profesionalci u segmentu rada s video sadržajem.

Treba spomenuti i da procesor uključuje Intel Turbo Boos Max 3.0, koji identifikuje jezgre s najboljim performansama pa uz pomoć njih poboljšava performanse u cijelini. Kao dodatak, Intelova deseta generacija procesora izvedena je tako da nema potrebe za povećanjem voltaže kod dvije najbolje jezgre u procesoru.

Na kraju, Intel se pohvalio brojkama, pa tako nova generacija uopšteno ima osjetno bolje performanse. U gamingu one idu i do 81 posto,a u editovanju 4K sadržaja i do 35 posto. Naravno, sve to još treba provjeriti u praksi, ali čini se da je Intel ponovo postavio ljestvicu nešto više no što je bio slučaj u prošlosti.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari