Internet ce biti ugasen na 24 sata tokom 2017. godine

Milionima korisnika kompjutera širom svijeta mogao bi biti blokiran pristup internetu ove godine, jer bi se ”globalna mreža” mogla ugasiti na 24 sata, u decembru je predvidio LogRhytm, američka tehnološko-bezbjednosna kompanija.

Potpredsjednik kompanije i šef odsjeka za bezbjednost informacija James Carder je izjavio da ovo neće biti tek još jedan u nizu tehničkih problema, u smislu da ”se zaustavi aploudovanje selfija na Instagram.”

”2017, desiće se nešto veliko, negdje. Ako internet stane, finansijska tržišta će pasti”, kaže on. Svi znakovi su tu, dodaje:

”Vidjeli smo masovne DDoS napade na DynDNS prije nekoliko mjeseci. Ovaj napad uspio je da obori sajtove kao što su Twitter i Spotify na nekoliko sati. Sličan DDoS napao je Briana Krebsa (novinara koji piše o sajber-kriminalu) prije napada na Dyn. Ovo su bili samo testovi.” objašnjava Carder.

U oktobru masovni sajber-napad paralizovao je neke od najvećih sajtova i onemogućio korisnicima pristup na Twitter, SoundCloud, Spotify i mnoge druge sajtove.

“Ako su uspjeli da ugroze ove velike sajtove i veliko parče interneta u SAD na nekoliko sati, onda i 24-časovno obaranje djeluje kao lak zadatak” rekao je Carder.

On smatra da će problem sa lažnim vijestima samo pogoršati stvari jer će hakeri ciljati i sajtove velikih medija.

“Moć uticaja polako se odmiče od mejnstrim medija, a mislim da to oni teško mogu dopustiti. Zato mislim da će pokušati da primjene jedan nivo medijske kontrole koji će vjerovatno otići malo predaleko”, navodi Carder.

”Mislim da će hakeri u ime zaštite slobode govora pokušati oboriti neke od glavnih medija,” zaključuje on.

Direktor prodaj LogRhythm-a za Australiju i Novi Zeland, Simon Howe je predvidio da će ransomware (maliciozni softver i hakerski napad sa ciljem da se izvuče novac) na mobilnim uređajima postati mnogo češći u 2017. godini

Kako kaže, napadači će ciljati bezazlene korisnike smartfona i zarobiti njihove lične podatke da izvuku novac.

 

 

Komentari