efootball pess

Zlobnici će reći da je najveća promjena ovogodišnjeg izdanja Pro Evolution Soccera ta što se igra više ne zove tako nego eFootball PES. I nije to prva promjena imena za Konamijev serijal koji je nekoć bio International Superstar Soccer. Ali, PES je nadaleko i naširoko poznat kao PES pa se postavlja pitanje: čemu taj “eFootball”?

Kako kaže menadžer brenda Lennart Bobzien u intervjuu za Gamespot, do promjene je došlo zbog nekoliko razloga. Kao prvo, u Konamiju su na ovaj način htjeli pokazati fanovima kako je esports komponenta PES-a iznimno važna te da će u budućnosti sve više stavljati naglasak na nju.

Kao drugo, Konami je ovime riješio i drugi “problem” – taj da se njihova igra u Europi jasno odnosi na “football”. Kao što vjerovatno znate, soccer je američki naziv za europski nogomet jer je kod njih football nešto drugo. Nekako sumnjamo da je manjak spominjanja “fudbala” u nazivu PES igara pokazao lošu poziciju istih na tržištu, ali eto – Konami se nada da će promjena imena donijeti bolje rezultate u zapaženosti igre, odnosno u prodaji.

Prodaja je za PES inače slaba tačka zadnjih nekoliko godina. Nekadašnji kralj nogometnih simulacija sada se iz godine u godinu prodaje sve slabije, dok konkurenciji iz EA Sportsa ide sve bolje i bolje. Na jedan primjerak PES-a u pravilu se proda 20 primjeraka Fife. Sumnjamo da će dodavanje eFootballa u naziv tome pomoći, no eto – ne može se reći da Konami ništa ne pokušava.

Izvor: hcl.hr

Komentari