kako da nadjete stare sajtove na internetu

Internet Archive’s Wayback Machine je na korak do mogućnosti koja će omogućiti lakšu potragu za starim vebsajtovima, najavio je osnivač Internet Archive-a, Brewster Kahle.

The Wayback Machine već 15 godina pomaže ljudima da pronađu nekadašnje internet sajtove, ali za pretragu je uvijek bilo potrebno da znate URL traženog sajta. Uskoro će to biti moguće pomoću ključnih riječi – šta više, beta verzija ove vremenske mašine već se može testirati.

Nova opcija nije baš kao Google, gdje je sav tekst na svakoj stranici sajta indeksiran da pomogne kod pretrage. Wayback Machine pretraga pronalazi glavnu stranu arhiviranog sajta, ali nema kapacitet da pretražuje specifične stranice na tom sajtu. Ali, jednom kada nađete, možete to raditi i sami.

“Wayback Machine sam najviše koristio tako što sam išao prvo na Google, tamo pronađem URL a onda se vrati i tražim sajt”, kaže Kahle.

Internet istorija je prepuna digitalnih leševa i mnoge od njih nemoguće je naći na ovaj način, pomoću Google-a.

Na primjer: Geocities. Nekada veoma popularan hosting servis kupljen od strane Yahoo-a sada nije u funkciji nigdje osim u Japanu. Danas, prvi rezultat Google pretrage za “geocities” je stranica na Wikipediji o tom servisu, a nakon nje priče i tekstovi o gašenju sajta. Međutim ne možete naći i sam geocities.com.

Ali ako u testnu verziju Wayback Machine ukucate “geocities” prvi rezultat je sajt nekadašnjeg servisa. Tu je i 200 miliona kopija od oko 37 miliona stranca koje su nekad koristile ovaj domen servis.

Komentari