windows 10 besplatan upgrade

Microsoft je juče zvanično obustavio podršku za Windows 7, pa će brojni korisnici, htjeli ne htjeli, morati da unaprijede svoje računare i pređu na Windows 10, a ukoliko ste jedan od njih, imamo rješenje kako da to uradite potpuno besplatno.

Iako je besplatni upgrade na Win 10 zvanično obustavljen prije par godina, Microsoft i dalje dozvoljava besplatno aktiviranje Windows 10 licenci za korisnike koji prelaze sa Windows 7 ili Windows 8.1. Korisnici ovu metodu koriste već godinama, a nedavno smo je i mi testirali i potvrdili da još uvijek funkcioniše.

Prije nego krenete sa update-om, provjerite da li vaš računar zadovoljava sve potrebe kada su u pitanju minimalni zahtjevi za Windows 10. Takođe, računajte na to da će vam ovaj upgrade izbrisati određene aplikacije i podešavanja čak i ako tokom procesa odaberete opciju da vam update zadrži fajlove i lične podatke. Razlog za ovo je činjenica da mnoga podešavanja i programi sa Windows 7 nisu kompatibilni sa Windows 10.

Proces za upgrade Windows 7 na Windows 10 je sledeći:

  • Napravite backup svih bitnih podataka i dokumenata
  • Idite na Microsoftovu Windows 10 download stranicu
  • U sekciji “Create Windows 10 installation media” kliknite na dugme “Download tool now” i nakon što skinete aplikaciju pokrenite je
  • Kad process krene izaberite opciju “Update this PC now”
  • Nakon toga bićete upitani da li želite da zadržite svoje fajlove ili da obrišete sve sa računara tokom instalacije. Mi vam preporučujemo ovu drugu opciju jer čak i ako izaberete da zadržite sve, sve aplikacije i podešavanja će vam biti obrisani tokom upgrade-a
  • Nakon što se update završi trebalo bi da dobijete digitalnu licencu za vaš Windopws 10, a možete je provjeriti tako što odete na Settings, zatim Update & Security pa na Activation.

Komentari