Kako očistiti cache u Windows 10

Priručna ili predmemorija, na engleskom poznatija kao “cache”, je odabrano područje memorije u kojem se “sabiraju podaci”, kojem morate osigurati brz pristup. Zbog svoje korisnosti, oni mogu zastarjeti, zauzimaju prostor u RAM-u ili na diskovima, a također sadrže povjerljive podatke i zato ih treba brisati, odnosno, čistiti.

Na Windows 10 operativnom sistemu to je vrlo jednostavno i vodit ćemo vas kroz taj proces u nekoliko koraka.

Čišćenje privremenih predmemorijskih datoteka ili “Temporary Files Cache” uz korištenje Disk Cleanup

Dovoljno je ukucati u pretraživač koji se nalazi kraj Start menija “Disk Cleanup” ili “Čišćenje diska”. Zatim to otvorite, odaberite pogon koji želite očistiti, a zatim odaberite “U redu” ili “OK”. U odjeljenju “Datoteke za brisanje” ili “Files to delete” odaberite vrste datoteka koje želite ukloniti. Da biste dohvatili opis vrste datoteka, odaberite je.

Ono što je bitno jest odabrati “Privremene datoteke” ili “Temporary files”. Nakon toga kliknite na “Počisti sistemske datoteke” ili “Clean up system files”. Odmah kad se to obavi, bit ćete vraćeni na isti prozor kao prije, ali bez “Počisti sistemske datoteke” mogućnosti. Ponovo odaberite “Privremene datoteke” i ovaj put samo “OK”. Sistem će vas pitati želite li zauvijek izbrisati navedene datoteke. Odgovorite potvrdno.

Čišćenje DNS predmemorije

Pokrenite naredbeni red kao administrator s unosom “naredbenog retka” u pretraživanju programske trake, zatim desnom tipkom miša kliknite na pronađeni rezultat i odaberite “Pokreni kao administrator” u kontekstnom izborniku. Upišite jednostavnu naredbu ipconfig / flushdns i pritisnite Enter. Ako je sve prošlo dobro, kao rezultat toga, vidjet ćete poruku da je DNS memorija uspješno izbrisana.

Očistite Windows Store Cache

Otvorite “Run” kombinacijom tipki “Windows+R” i u tekst box upišite WSReset.exe i kliknite “OK”. I to je sve.

Očistite istoriju lokacija ili “Location Cache”

Kliknite na “Postavke” ili “Settings”, zatim “Privatnost” ili “Privacy”, zatim “Lokacija” ili “Location”. Tamo se nalazi istorija lokacija i jednostavno obrišite sve što želite.

Izvor: ictbusiness.info

Komentari