Kako vratiti obrisane fajlove

Postoji mogućnost da vratite fajlove koje ste obrisali sa računara ili USB-a.

Za tu namjenu postoji nekoliko programa, a jedan od njih je EaseUS Data Recovery Wizard. Kako navodi sajt Internetzanatlija.com, ovaj program nije savršen, ali u kritičnim situacijama može da posluži.

Program možete pronaći OVDE. Besplatna verzija ima limit od 500 megabajta za vraćanje izbrisanih fajlova, i kada pređete ograničenje nećete više moći da koristite program.

Kada pokrenete program odaberete tip fajla za kojom tragate. Potom locirate disk u kojem se on nalazio ako ga se sjećate, pa folder unutar diska.

Kako vratiti izbrisane fajlove

Ako se ne sjećate foldera gdje se fajl nalazio odaberet opciju pretrage cijelog diska. Kada se obavi prvo skeniranje, a vaš fajl nije pronađen onda kliknite na “Deep Scan.”

Kako vratiti izbrisane fajlove

Kada se sve završi kliknite na fajl desnim tasterom miša pa na “Recover.”

Drugi program koji služi istoj svrsi zove se Recuva i dostupan je na nekoliko jezika, među kojima je i srpski i funkcioniše na sličan način.  U ovom programu, kada završite skeniranje, dobijete spisak svih obrisanih fajlova pored kojih je ispisana vjerovatnoća oporavka, koja zavisi od vrste fajla, ali i od vremena brisanja.

Imajte u vidu da je su šanse da ponovo vratite fajl sve manje, ako prođe mnogo vremena od brisanja.

Komentari