lijek protiv raka

U Kini, manje opterećenoj etičkim ograničenjima kakva su tradicijonalno i kulturološki prisutnija u zemljama Zapada, po prvi put je na ljudima klinički primijenjen CRISPR/Cas9, relativno jednostavan, ali moćan genetski alat za editovanje (izmjenu i „popravljanje“) tačno ciljanih gena.

Genetsko modifikovanje imunog sistema

Iz krvi pacijenata oboljelih od karcinoma izolovane su imune stanice (limfociti), koji su potom genetski modifikovani CRISPR-metodom: gen u limfocitima koji ih sprečava da prepoznaju kancerogene stanice kao strane i napadnu ih, jednostavno je „isključen“ i izbačen iz funkcije.

Takve stanice, genskom modifikacijom oslobođene inhibicije, „puštene s lanca“ i osposobljene da prepoznaju i napadnu tkivo karcinoma, vraćene su u krvotok pacijenata, gdje su aktivno potaknule ostatak imunog sistema organizma na borbu protiv karcinoma.

CRISPR/Cas9 kao korektor genetskog oštećenja kojega T-limfocitima nanosi HIV, virus-uzročnik AIDS-a
CRISPR/Cas9 kao korektor genetskog oštećenja kojega T-limfocitima nanosi HIV, virus-uzročnik AIDS-a
Osim za imunoterapiju karcinoma, u Kini je CRISPR korišten i za eksperimentalno liječenje i prevenciju AIDS-a.

HIV je virus koji uzrokuje sindrom dobijenog od nedostatka imuniteta (AIDS) tako što na genskoj razini inaktivira imunološke stanice, T-limfocite, pa se CRISPR koristi kao alat za „popravak“ limfocita genski modificiranih HIV-om.

Navedena kineska istraživanja još traju: iako su prvi rezultati CRISPR-modifikacija na ljudskim embrijima neformalno i prilično neuobičajeno najavljeni serijom YouTube-saopštenja u formi vloga, (radi kojih su nadležne kineske zdravstvene službe naložile pokretanje istrage o etičnosti takvog neznanstvenog pristupa), konačni rezultati primjene CRISPR/Cas9 tehnologije ipak još nisu službeno objedinjeni u naučnoj zajednici i široj javnosti.

Izvor: bug.hr

Komentari