kineska solarna elektrana u svemiru

Kineski državni mediji izvještavaju da je u toj zemlji, u gradu Chongqingu, započela izrada prve eksperimentalne svemirske solarne elektrane. Prema informacijama koje su objavili, riječ je o satelitu koji bi na sebi nosio fotonaponske panele i bio bi smješten u Zemljinu orbitu.

Na udaljenosti od oko 36 hiljada kilometara od Zemlje imao bi mogućnost, bez ometanja atmosfere, godišnjih doba ili smjene dana i noći, 24 sata na dan biti izložen Sunčevoj energiji, koju bi potom pretvarao u električnu.

Ovako dobijena energija mikro talasima ili laserima bi se usmjeravala ka Zemlji, gdje bi je posebne elektrane pretvarale u električnu energiju spremnu za distribuciju. Kineski naučnici kažu da bi ova tehnologija trebala omogućiti ljudima pristup neiscrpnom izvoru čiste energije, a svemirske bi solarne farme, jednom kada se izrade u punoj veličini, trebale davati šest puta više energije od usporedivih elektrana na Zemlji.

Između 2021. i 2025. godine Kina planira u orbitu poslati testne solarne elektrane manje snage. Nakon toga, u 2030-im godinama pristupilo bi se izradi onih snage jednog megavata, a prije 2050. godine očekuje se i lansiranje ogromne svemirske elektrane, mase preko hiljadu tona i snage oko jednog gigavata.

Ova elektrana bi se morala lansirati u dijelovima i sastavljati u svemiru, a naučnici razmatraju i mogućnost robotizovanog sastavljanja i korištenja tehnologije 3D ispisa u svemiru kako bi se takva jedna velika konstrukcija tamo mogla djelomično i proizvesti.

Naravno, prije lansiranja bilo kakvog oblika svemirske elektrane treba istražiti i izvedivost efikasnog prijenosa energije mikro talasima ili laserima, kao i sigurnost te tehnologije i njezin mogući uticaj na okolinu i ljude. Uprkos tome i činjenici što i NASA radi na sličnom sistemu, Kina ima za cilj postati prva nacija koja je izradila funkcionalnu svemirsku solarnu elektranu.

Izvor: bug.hr

 

Komentari