lazni antivirusi

Android korisnici ponovo su u opasnosti jer antivirusne aplikacije koje bi ih trebale štititi čine upravo suprotno i dovode ih u opasnost, razotkrila je kompanija VPNpro kroz svoje istraživanje na Google Play Storeu.

Riječ je o antivirusnim aplikacijama s ukupno više od 1,5 milijardi preuzimanja! Dakle, to su redom Security Master (500 miliona instalacija), Virus Cleaner (50 miliona instalacija), Antivirus Free (10 miliona instalacija), 360 Security (100 miliona instalacija), Virus Cleaner 2019 (50 miliona instalacija), Super Phone Cleaner (50 miliona instalacija), 360 Security Lite (50 miliona instalacija), Super Cleaner (100 miliona instalacija), Clean Master (milijarda instalacija), Super Security (10 miliona instalacija), Antivirus Free (50 miliona instalacija), Antivirus Free 2019 (milion instalacija), Antivirus Android (milion instalacija), Antivirus & Virus Cleaner (10 miliona instalacija) te Antivirus Mobile s nepoznatim brojem instalacija.

Treba naglasiti da je šest aplikacija od svih navedenih iz Kine, koja često nudi tržištu malware u aplikacijama, najčešće onaj koji se tiče praćenja ili lažnih oglasa, s ciljem “pumpanja” brojki te u konačnici zarade. U Europi i Sjedinjenim Američkim Državama pak nema nijedne aplikacije. Odnosno, nijedna nije tamo utemeljena.

Ono što čine ove zaražene aplikacije jest traženje povećeg broja dozvola, a zatim prate korisnike na razne načine, bez zadrške i potom sve te podatke plasiraju na strane koje nisu poznate, ali svakako donose onima koji stoje iza malwarea zaradu. Samo, problematično je u ovoj priči što aplikacija prilikom instalacije traži sve te dozvole i ukoliko ih ne dobije, ništa se neće dogoditi, osim što je korisnik neće moći pokrenuti. No, ako pristane na sve što se traži, bit će praćen.

Zato stručnjaci u VPNpro naglašavaju da korisnici trebaju preuzimati aplikacije koje su provjerene, ali i naglašavaju da na mobilnim uređajima u principu antivirusne aplikacije ni nisu potrebne, pa da nema smisla preuzimati ih i dovoditi se u nepotreban rizik…

Izvor: ictbusiness.info

Komentari