macOS Sierra ili Windows 10 Anniversary Update

Poređenja Mac-a i PC-a su uvijek zanimljiva, ako ništa drugo onda zbog vječnog sukoba pristalica koji ponekad poprimi razmjere pravog rata. Međutim, ako stvari pogledamo realno, činjenica je da Mac i PC nikad nisu bili sličniji nego posljednjih par godina.

Ako za trenutak zanemarimo hardverske karakteristike pojedinih uređaja, ono što je u srcu svakog laptopa, tableta, telefona… jeste njegov operativni system, a iako je macOS oduvijek kotirao kao brži i optimizovaniji, Windows 10 danas teško da zaostaje.

Ipak, iako danas i ljubitelji Apple-a i ljubitelji Microsoft-a mogu da uživaju u najboljim operativnim sistemima ikad, postavlja se pitanje da li su i jedan i drug odlični u istim stvarima.

Odlučili smo da to provjerimo pa smo uporedili razne karakteristike ova dva operativna sistema. Nadamo se da ćete nakon ove recenzije lakše odlučiti koji OS je idealan za vaše potrebe.

Interface

Sierra se svojim izgledom i interfejsom ne razlikuje od svog prethodnika El Capitan-a. Ono po čemu se razliku jeste činjenica da aplikacije kao što je Finder sada mogu da koriste tabove (cmd + T će vam otvoriti novi tab dok ste u Finder-u), a tu je i nova ikona za Siri u Dock-u i meniju.

Windows 10 je s druge strane uradio dosta promjena u odnosu na prethodnika, i to promjena na kojima će mnogi korisnici biti jako zahvalni. Napokon je sada sve pregledno i lako dostupno za razliku od Windows 8.

windows 10 universary update start menu

Start bar je vraćen a iako za neke može djelovati pretjerano popunjen, vrlo lako ga je customizovati i u prvi plan staviti one aplikacije koje najčešće koristite.

Produktivnost

Oba operativna Sistema vam omogućavaju korštenje virtuelnih desktopa, s tim da Win 10 Anniversary Update nudi pregled 4 prozora istovremeno, što je odlično za velike ekrane.

Microsoft je najavljivao velike stvari sa nasljednikom Internet Explorera, Edge-om ali iako je u pitanju daleko napredniji pretraživač od IE, Edge još uvijek zaostaje za konkurentskim pretraživačima. Safari je dosta brži i optimizovaniji a nudi i daleko više ekstenzija i opcija.

Oba operativna sistema nude jako dobru povezanost sa mobilnim uređajima. Na primjer, Windows 10 nudi mogućnost slanja SMS poruka sa računara, dok Sierra nudi dosta više. Od slanja i primanja poziva, kopiranje i paste-ovanja fajlova i teksta sa računara na telefon do mogućnosti da rad u aplikaciji koji ste započeli na telefonu nastavite na računaru.

Cloud opcije

Jedna od opcija koja se posebno naglašavala u najavama Sierra OS-a jeste mogućnost da svoj desktop i Documents folder stavite na cloud i da aktivirate automatsku sinhronizaciju kako bi vam bili dostupni bilo gdje.

macOS Sierra ili Windows 10 cloud opcije

Odlična ideja, ali jako lose sprovođenje jer je ogroman broj korisnika koji imaju brojne komplikacije pri korištenju ove opcije. S druge strane iCloud sinhronizacija ostalih stvari kao što su lozinke, kontakti, fotografije… radi odlično.

Jedan od glavnih problema kod iCloud-a jeste što Apple nudi proctor na osnovu naloga a ne broja uređaja. Možete imati nebrojeno računara. iPhone-a, iPad-a ali dobićete uvijek isto – 5GB prostora. Za dodatni proctor morate platiti i to $0.99 mjesečno za 50GB, $2.99 mjesečno za 200GB te $9.99 mjesečno za 1TB.

Microsoft One Drive nije ništa bolji po ovom pitanju. Takođe nudi 5GB besplatno, dodatnih 50GB će vas koštati $1.99 mjesečno, a 1TB prostora je dostupan samo uz Office 365 pretplatu.

Igranje

Igranje na Mac računarima je doživjelo portpuni procvat posljednjih godina. Sve više poznatih naslova se prilagođava za Mac-ove a tu je i mogućnost pokretanja Windows igara kroz Boot Camp.

macOS ili Windows 10 - Gaming

Ipak, kada je u pitanju igranje igara na računaru, Windows 10 je ovdje daleko bolji macOS Sierra. Uz daleko bolji izbor dostupnih igara, Windows 10 donosi i novu verziju DirectX API za PC i za Xbox – DirectX 12.

Osim toga, uznapredovala je i integracija Windows-a i Xbox-a kroz zajedničke aplikacije i igre. Očito je da Microsoft shvata gaming community daleko ozbiljnije od Apple-a.

Hardware

Kao i do sad, macOS Sierra (zvanično) je dostupan samo za Mac računare i to uglavnom za one koji su izašli nakon 2010. godine (pokriven je i mali broj modela iz 2009.). To naravno omogućava da operativni sistem bude vrhunski prilagođen hardware-u sa kojim komunicira pa otud i brojne napredne funkcije.

S druge strane, Windows 10 možete pokrenuti na skoro svakom računaru. Ukoliko zadovoljavate minimalne zahtjeve – 1GHz procesor, 2GB RAM-a (za 64-bit Windows 10), 20GB prostora na disku i monitor od 800 x 600 piksela možete koristiti Windows 10.

macOS Sierra ili Windows 10 - Hardware

Pobjednka je u ovoj uporednoj recenziji teško izabrati a odluka o tome koji OS koristiti zavisiće isključivo od vaših potreba.

Ukoliko često prelazite sa iPhone-a na iPad ili Mac, onda je Sierra idealna za vas jer niko ne radi tako dobro povezivanje između uređaja u svojoj porodici kao Apple. A Sierra je sa svojom podrškom za mobilne uređaje te intuitivnim interfejsom i karakteristikama neprikosnoven OS.

Ukoliko volite igrati igre na računaru, niste u mogućnosti da kupujete Apple uređaje ili jednostavno ne opravdavate njihovu izuzetno visoku cijenu, onda je Windows 10 idealan izbor. Do sad ubjedljivo najbolji Windows koji pruža velike mogućnosti customizacije i do sad najintuitivniji interfejs.

Komentari