app and game limits

Microsoft je najavio kako planira pomoći roditeljima koji ne mogu izaći na kraj s djecom, tačnije rečeno njihovom navikom igranja videoigara. Za Windows 10 i Xbox One predstavili su dodatak “App and Game Limits” uz koji vrlo detaljno možete podesiti ograničenja i zabrane za svaku instaliranu aplikaciju na PC-u ili konzoli.

Na primjer, možete zasebno ograničiti vrijeme igranja radnim danima i vikendom, ali i korištenje drugih aplikacija, poput Netflixa i sl. Do sada se s Microsoftovim postavkama moglo ograničiti samo ukupno trajanje korištenja uređaja, odnosno “screen time”, a ubuduće će roditelji imati više mogućnosti u postavljanju limita.

Roditelji će također moći dobijati izvještaj o tome koliko im često dijete koristi koju aplikaciju, dok će djeca moći poslati zahtjev roditelju za dodatno vrijeme korištenja aplikacije/igre.

Na Xbox konzolama će ovo funkcionisati za sve aplikacije i igre. Na PC-u je stvar ipak malo drugačija te će vrijediti samo za aplikacije iz Microsoft Storea, što znači da se na ovaj način vjerovatno neće moći ograničiti igranje igara na Steamu i sto drugih launchera.

Izvor: hcl.hr

Komentari