chromium edge alpha

Microsoft je u decembru najavio da će kreirati novu verziju svog Edge browsera koji će biti baziran na Chromiumu, čime će ponuditi bolju podršku za širi raspon sajtova, ekstenzija, operativnih sistema i funkcija.

Softverski gigant je sada objavio da je Edge pregledače bazirane na Chromiumu načinio dostupnim za “Edge Insider-e”, gde su Canary buildovi dostupni dnevno, a Developer buildovi se ažuriraju nedeljno. Trenutno, browser je jedino dostupan za Windows 10, ali je planirana i podrška za druge verzije Windowsa i MacOS.

Prelazak na Chromium će Microsoftu omogućiti bolji pristup ARM64 uređajima, upotrebu šireg raspona postojećih Chromium ekstenzija i investiranje u razvoj aplikacija otvornog koda. Drugim riječima, kompaniji će biti lakše da održava i poboljšava prilagođenu verziju Chromiuma nego da podržava Edge u njegovoj dosadašnjoj formi.

Trenutno, Microsoftov Chromium Edge browser je u svom osnovnom stanju i za sada nema planova za dodavanje većih funkcija. Vremenom, pregledač će evoluirati, a za sada kompanija radi na tome da početne buildove načini stabilnim.

Izvor: benchmark.rs

 

Komentari