windows 10 azuriranja

Windows je na početku bio veom agresivan u objavi i primjeni ažuriranja za Windows 10, a nepotrebne i neželjene nadogradnje je bilo nemoguće izbjeći ukoliko se ne koriste eksterne alatke (poput ShutUp10).

Iako ne postoji ništa loše kod redovnih ažuriranja operativnih sistema, kod Windows 10 zakrpa u više slučajeva se dešavalo da ažuriranja nanesu veću štetu nego što donesu dobrih stvari. Različiti bagovi, probijanja sigurnosti, prestanak rada aplikacija, resetovanje sistema, BSOD kočenja i drugi problemi nerijetko se javljaju nakon Windows 10 ažuriranja.

Srećom, Microsoft je izgleda svjestan toga da bi neki korisnici platforme željeli da imaju više kontrole nad tim kako dobijaju Windows 10 ažuriranja.

U najnovijoj blog objavi, Microsoft je najavio planove o razdvajanju opcionih Windows 10 ažuriranja od kritičnih sigurnosnih zakrpa. Zakrpe će se koristiti u novoj Windows Update sekciji, pod nazivom “View optional updates”. Lista će uključivati glavna ažuriranja, nadogradnju drajvera i druge mjesečne zakrpe koje nisu u vezi sa sigurnošću sistema.

Ovo razdvajanje između sigurnosnih i opcionih ažuriranja se očekuje kao dio Windows 10 “20H1” ažuriranja, koje je planirano za 2020. godinu. Članovi Windows Insider programa ga mogu testirati već sada, u okviru Preview Build 18985 verzije.

Izvor: benchmark.rs

Komentari