bitcoin-trgovina

Bitcoin je najpopularniji instrument među trgovcima na tržištu kriptovaluta.
Od svog prvog pojavljivanja 2009. godine, Bitcoin je doživio eksponencijalni rast i, iako se smatra da je njegov vrhunac prošao, on i dalje drži titulu digitalne imovine kojom se najčešće trguje i ima značajan potencijal profita za pametne investitore koji znaju kako trgovati Bitcoinom na pravi način.

Međutim, trgovini bitcoinima treba pristupiti sa oprezom.

Budući da je decentralizovano, tržište kriptovalutama je veoma spekulativno. Za razliku od valuta kojima se trguje na deviznim tržištima, gdje na vrijednosti utiču centralizovane vlade, ekonomske aktivnosti i globalni događaji, vrijednost bitcoina i svih ostalih kriptovaluta u velikoj mjeri je određena samom ponudom i potražnjom.

Ova nestabilnost, zajedno sa sigurnosnim pitanjima koja prate digitalnu imovinu, čini upravljanje rizikom najvažnijim faktorom u strategiji trgovanja bitcoinima.

U nastavku pročitajte savjete za trgovanje bitcoinima koji su sastavljeni kako bi vam pomogli da se lakše kretate na tržištu kriptovaluta i umanjite rizik od gubitka.

10 važnih savjeta: Kako pametno trgovati Bitcoinom

Ovaj tekst bi trebalo da iskoristite kao polaznu tačku za svoje istraživanje prije nego što se odlučite da uložite novac u kriptovalute. Obratite pažnju jer je sljedećih deset savjeta je vrlo korisno za sve koji tek žele da trguju bitcoinom, ali i one koji su svoj put već započeli.

1.Počnite sa malim ulaganjima

Prvi od naših savjeta za trgovanje bitcoinima je da budete vrlo oprezni i počnete sa relativno malim ulaganjem.

Iako je kripto uzbudljivo tržište koje ima reputaciju da donosi značajan profit u kratkom vremenskom roku, nije nimalo lako trgovati bitcoinom jer ujedno postoji i veliki rizik.

Kriptovalute su generalno izuzetno nestabilne. Izbjegnite iskušenje da odmah uložite sav novac i umjesto toga odlučite se za početak sa malim ulogom koji vam omogućava da se snađete na tržištu uz minimalan rizik.

Takođe, nikada ne ulažite više od onoga koliko ste spremni izgubiti.

2. Izaberite svoj novčanik

binance-novcanik-za-kriptovalute

Vaš “digitalni novčanik” je mjesto na kome ćete čuvati svoju digitalnu imovinu, pa je važno da ga pametno odaberete kako biste sebi osigurali sigurnost i lak pristup.

Za početnike, preporučljivo je da trguju preko uglednog brokera, poput Binance-a, ali naravno na vama je da se odlučite koji novčanik želite. Na ovom linku imate detaljno objašnjen postupak kupovine i uspostavljanja Binance profila, odnosno novčanika.

Novčanici se opisuju kao topli ili hladni:

  • Vrući novčanici povezani su na internet, a time otvoreni hakerima.
  • Hladni novčanici čuvaju vašu imovinu van mreže i generalno se smatraju sigurnijim rješenjem.

Idealno bi bilo da koristite oba, držeći ograničenu količinu lako dostupnom u vrućem novčaniku, a najveći dio svojih sredstava bezbjedno van mreže.

3. Istražite tržište

Jedini siguran način da postanete uspješan trgovac bitcoinima je da uradite domaću zadaću i upoznate se sa tržištem!

Ovo nije jednostavan proces jer se mnogi alati koji se koriste za procjenu drugih finansijskih tržišta nisu primjenjivi na bitcoin. To je uglavnom spekulativno polje i efekti globalnih vijesti i događaja na vrijednost bitcoina su veoma nepredvidljivi.

Međutim, postoje koraci koje možete preduzeti da biste proširili svoje razumijevanje npr. možete se temeljno informisati o svakodnevnim promjenama na kripto listi, stanju valuta, njihovoj istorijskoj pozadini i to putem provjerenih resursa poput veb-sajta Kripto.ba – jedine domaće stranice sa svim moćnim informacijama o kriptovalutama koje su vam potrebne!

Takođe, tehnička analiza je ključna istraživačka vještina, pa odvojite vrijeme da vježbate čitanje grafikona i identifikovanje obrazaca.

4. Odlučite se za strategiju

bitcoin-kripto-trziste

Prije nego što uopšte razmislite o otvaranju digitalnog novčanika, trebalo bi da pažljivo razmislite o vrsti trgovca koji želite da budete. To će u velikoj mjeri zavisiti od vremena koje morate da posvetite trgovačkim aktivnostima i analizi tržišta, i od toga koliko brzo želite da ostvarite profit.

Trgovci bitcoinima obično spadaju u jednu od četiri kategorije:

  1. Scalpers-i su najaktivniji, čineći više prodaja odnosno kupovina dnevno za male profite.
  2. Dnevni trgovci ulaze i izlaze sa tržišta u roku od 24 sata, iskorištavajući kratkoročna kretanja na tržištu.
  3. Swing trading, koji se zasniva na dubinskoj tehničkoj analizi kako bi se upratili najnoviji trendovi na tržištu.
  4. Pasivni trgovci, drže se svojih pozicija sa fokusom na dugoročnu dobit.

5. Postavite si granice profita i gubitka

Kao što je već pomenuto, bitcoin je nepredvidljiv i nestabilan, više nego bilo koji drugi finansijski instrument, pa je od vitalnog značaja imati plan i pridržavati ga se.

Prije nego što otvorite digitalni novčanik, razmislite o tome koji nivo profita biste rado uzeli iz trgovine, koje gubitke možete sebi priuštiti i postavite ciljeve i nivo prihvatljivog gubitka od samog početka.

Ovo je jedan od najvažnijih savjeta, jer bez disciplinovanog pristupa isuviše je lako izložiti se potencijalno razornom gubitku uloženog novca.

Mnogi trgovci početnici postaju žrtve pohlepe, držeći se pozicije radi dodatnog profita samo da bi vidjeli kako cijene padaju, dok se drugi optimistično ubjeđuju da će se silazni trend preokrenuti dok padaju dublje u zonu gubitka.

Strogo se pridržavajući ciljeva profita i granice gubitka, lako možete izbjeći ovu zamku i minimalizovati rizik.

6. Kontrolišite svoje emocije

FOMO-kriptovalute

Uz savjete za trgovinu bitcoinima koji uključuju upravljanje rizikom i strategiju, postoje i emocionalni faktori kojih morate biti svjesni, a to je prije svega strah od propuštanja (FOMO).

Zbog ekstremne nestabilnosti bitcoina, nije neobično vidjeti dramatične skokove cijena u vrlo kratkom vremenskom periodu i može biti primamljivo da se uključite u uzlazni trend, plašeći se da ćete propustiti veliki profit ako to ne učinite.

Međutim, ovo se kosi sa najosnovnijim pravilom trgovanja – kupujte po niskoj ceni, prodajte visoko.

Ako je bitcoin skočio do neba, vjerovatno ste već propustili prednost uzlaznog trenda, pa ćete na kraju platiti premiju za imovinu koja će se neizbježno smanjiti u vrijednosti, što vas dovodi do značajnog gubitka.

FOMO je jedan od glavnih razloga zašto mnogi trgovci početnici ne uspiju. Budite oprezni i prihvatite da neke profitabilne mogućnosti jednostavno nisu bile namijenjene vama.

7. Koristite “tehniku poluge” sa oprezom

Leverage vam omogućava da držite mnogo veći ulog u trgovini nego što bi inače dozvoljavao stvarni kapital na vašem računu. Iako ovo može izgledati privlačno i zaista može donijeti značajnu zaradu, može dovesti i do velikih gubitaka ako bi se “tehnika poluge” okrenula protiv vas.

Za početnike u bitcoinima, polugu je najbolje koristiti sa izuzetnim oprezom i po mogućnosti je potpuno izbjegavati, barem dok ne razvijete samopouzdanje i stil trgovanja.

Samo najiskusniji trgovci sa dobrim poznavanjem tržišta trebalo bi da usvoje polugu kao dio svoje strategije trgovanja bitcoinima.

8. Diverzifikujte svoj portfolio

Najvažniji savjeti za trgovanje bitcoinima su oni koji se fokusiraju na smanjenje rizika, a diverzifikacija vašeg portfolija jedan od tih savjeta.

Trgovinom i drugim kriptovalutama štitite svoja ulaganja. Ako jedna vrijednost padne, vaš gubitak se može kompenzovati iz dobiti druge.

Diverzifikacija takođe može povećati vaš profit u dobrim tržišnim uslovima. Ako ste mudro uložili, mogli biste se naći u posjedu više kriptovaluta visoke vrijednosti.

9. Kupite i zadržite Bitcoin

Kao što je ranije rečeno, postoji nekoliko vrsta strategija trgovanja bitcoinima. Pristup kupovine i zadržavanja je pasivna strategija u kojoj se pozicije drže od nekoliko nedjelja do nekoliko godina.

To ima višestruke prednosti!

Kupovina i držanje bitcoina omogućava vam da zaobiđete njegovu kratkoročnu nestabilnost.

Kao pasivni trgovac, možete držati svoju poziciju otvorenom i potencijalno zaraditi dobru zaradu uz malo vremena, ali i dalje morate imati snažnu strategiju upravljanja rizikom, sa pažljivo razmotrenim granicama za dobitak-gubitak.

10. Čuvajte se prevaranata

digitalna-bezbjednost-bitcoina

Bez centralne razmjene i sa malo propisa, tržište bitcoina je, nažalost, idealno okruženje za prevarante.

Lažne razmjene i novčanici su česti, kao i phishing prevare gde vas lažna e-pošta upućuje na prevare.

Ponzijeve šeme, koje rade na piramidalnoj strukturi, nude povećane doprinose za investitore koji zapošljavaju druge investitore i treba ih izbjegavati po svaku cijenu.

Virusi su, naravno, još jedno otvoreno pitanje i bez odgovarajućih bezbjednosnih mjera, svoj bitcoin novčanik ostavljate otvorenim za razne vrste prijetnji koje vam mogu isprazniti nalog.

Ovo su samo neke od prevara na koje treba paziti, a kako je trgovanje bitcoinima tako otvoreno, komplikovano i relativno novo tržište, redovno se pojavljuju nove prijetnje.

Zaključak

Bez obzira na vrstu strategije trgovanja bitcoinima koju planirate da usvojite, morate se informisati o adekvatnim mjerama bezbjednosti i odrediti granice upravljanja rizikom – sve to i još mnogo drugih uputstava, vodiča, savjeta, grafikona i cijena najlakše ćete pronaći na Kripto.ba.

S obzirom na to da je tržište tako nestabilno, potencijal za profit i gubitak je veliki i trgovci koji po prvi put ulažu nikada ne bi trebali ulagati više nego što mogu priuštiti da izgube.

Trebalo bi da koristite ove savjete za trgovanje bitcoinima zajedno sa drugim pouzdanim resursima kako biste bili sigurni da dobro razumijete tržište i njegove zamke, kao i kako da sprovedete stratešku tehničku analizu i da sastavite detaljan plan upravljanja rizikom – zbog toga kako biste sami sebi dali najbolju šansu da postanete uspješan trgovac bitcoinima.

Komentari