Južna Koreja ostaje globalni lider za 5G mrežu, Švajcarska je vodeća u Evropi

Iako predstavljaju budućnost razvoja mobilnih uređaja, 5G mreže su još uvijek u ranim fazama implementiranja i samo manji broj zemalja ima mreže spremne za potrošače. Ipak, mnoge zemlje se već pripremaju za budućnost koju donosi 5G.

Prema analizama kompanija Omdia, Južna Koreja ostaje vodeća zemlja kada je u pitanju progres u razvoju i implementaciji 5G mreža. Švajcarska je sada druga na svijetu, dok je Kuvajt treći.

Zahvaljujući napretku Sunrise-a, Švajcarska je uspela da prestigne Kuvajt, koji je do sada držao drugo mjesto, i da ima 426 naselja sa bar 80% pokrivenošću 5G konekcijom, a broj se do maja proširio na 535 lokaliteta.

Južna Koreja ostaje globalni lider za 5G mrežu

Omdia podsjeća da je dostupnost 5G uređaja bila limitirana, što je značajno smanjivalo mogućnost da korisnici imaju koristi od 5G mreža. Južna koreja trenutno vodi na polju prihvatanja 5G uređaja, sa 5,88 miliona, odnosno 10% svih uređaja koji se koriste u ovoj zemlji.

Kada je Evropa u pitanju, Velika Britanija je na drugom mjestu, a vlada ove zemlje investira u nacionalnu Gigabit pokrivenost. Njemačka i Finska su među EU članicama koje takođe imaju stabilan progres na polju 5G implementacija.

Izvor: benchmark.rs

 

Komentari