na marsu otkrivena tekuca voda

Skupina italijanskih naučnika upravo je u časopisu Science objavila svoje veliko otkriće. Po prvi put je, naime, potvrđeno kako na Marsu postoji tekuća voda. Ovo otkriće trebalo bi otvoriti sasvim novu eru potrage za životom na tom planetu, kao i uopšteno potrage za životom izvan Zemlje.

Pomoću radara niske frekvencije MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) koji se nalazi na letjelici Mars Express Orbiter (inače u vlasništvu Europske svemirske agencije) snimana je površina Crvene planete.

Na temelju podataka prikupljenih od maja 2012. do decembra 2015. godine ovi su naučnici istraživali pojavu neuobičajeno svijetlih odsjaja ispod ledene kape na južnom polu Marsa.

U vrhuncu je kvantitivna analiza pokazala da u zoni promjera oko 20 kilometara kako se spomenuti odsjaji podudaraju s onima kakve proizvodi tekuća voda – što je naučnike navelo na jedini mogući zaključak: ispod polarne ledene kape na južnom polu Marsa nalazi se jezero vode u tekućem obliku.

Podaci pokazuju kako se ovo jezero nalazi na oko 2 kilometra dubine, a voda je u tekućem stanju jer je pod velikim pritiskom leda, no svejedno je ovo otkriće iznimno značajno za razotkrivanje prošlosti Marsa.

Naime, polarna kapa može zaštititi vodenu masu od radijacije, te podići temperaturu vode na razinu koja može podržavati život. Stoga će pronalazak tekuće vode, za razliku od leda koji na Marsu nije rijedak, vrlo vjerojatno usmjeriti neke nove misije koje će pokušati istražiti što se to skriva na južnom polu ove planete.

Izvor: bug.hr

Komentari